Sant Cugat, a favor de garantir l'accés universal de les vacunes anti-Covid

Només Ciutadans va abstenir-se al·legant a discrepàncies amb aspectes recollits a la moció

Eduard Unzeta, representant d'Oxfam Intermón
Eduard Unzeta, representant d'Oxfam Intermón | Sergi Baixas
Redacció
18 de maig del 2021
Actualitzat a les 14:05h
L'Ajuntament de Sant Cugat va aprovar ahir durant el ple municipal la moció per a l'accés universal a les vacunes contra la Covid-19 amb el suport de la CUP, ERC, PSC i JxSTC. Només Ciutadans va optar per abstenir-se. La moció té per objectiu frenar l'expansió de la Covid-19, assegurant que la vacunació arribi a tota la població. 

Amb aquest propòsit en comú, els impulsors de la proposta, Amnistia Internacional, Oxfam Intermón, Metges sense Fronteres, Medicus Mundi i Metges del Món, així com les entitats santcugatenques Marea Blanca i la Plataforma de Pensionistes, i els grups municipals, insten al Govern d'Espanya i de la Generalitat de Catalunya a actuar en tres punts; tal com va llegir Eduard Unzeta, representant d'Oxfam Intermón.

En primer lloc, cooperar a escala mundial i eliminar els possibles obstacles que impedeixin garantir que les vacunes es desenvolupin i es fabriquin en quantitat suficient i es distribueixin a temps i de manera inclusiva a tot el món. En segon lloc, assegurar que els drets de propietat intel·lectual no impedeixin cap país garantir el dret a la salut. I, per últim, comunicar l'acord a la Presidència del Govern d'Espanya, als departaments de Salut, Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, així com a les entitats impulsores de la iniciativa. 

Per la seva banda, el portaveu del grup municipal de Ciutadans, Aldo Ciprián, va justificar l'abstenció del partit al·legant a discrepàncies amb aspectes concrets de la moció. "En general el concepte de fidelització de patents no ens agrada" va afirmar Ciprián, afegint que "preferim les donacions multilaterals a través de plataformes assistents, abans que tocar patents, que són precisament una de les poques maneres de fomentar la innovació".