El ple rebutja el «certificat verd» anti-Covid proposat per JxSTC

La regidora de Salut, Gemma Aristoy, exposa que és el Departament de Salut qui té aquestes competències

Bars i restaurants poden obrir fins a les cinc de la tarda.
Bars i restaurants poden obrir fins a les cinc de la tarda. | Carlos Baglietto
18 de maig del 2021

Cau el certificat verd local anti-Covid proposat per Junts per Sant Cugat. La regidora de Salut, Gemma Aristoy, ha apuntat durant la sessió plenària d'aquest dilluns que "per responsabilitat" no l'accepten perquè qui actualment té la competència en aquesta matèria és el Departament de Salut que, explica, està treballant en l'elaboració d'un document universal i garantista amb els drets de la lliure mobilitat i de protecció de dades. 

Aristoy exposa que el més important és "evitar confusió, desorientació i falses expectatives" entre la ciutadania. "La pandèmia de la Covid-19 és una qüestió mundial i no podem anar fent a cada municipi diferents projectes encara que sigui amb les millors intencions". Per aquests motius, l'equip de govern hi ha votat en contra. 

En el mateix sentit s'ha pronunciat la regidora de Cs, Múnia Fernández-Jordán, que malgrat veure la moció "aconsellable i pertinent", consideren que no s'hauria de presentar a nivell municipal. La taronja ha argumentat que quan se solapen les administracions es perd "molta eficàcia" i aposta per una unificació de criteris. S'han abstingut.

Així doncs, el ple ha rebutjat la proposta de JxSTC per impulsar un espai d'activitat segur que permeti acompanyar la recuperació urgent del sector econòmic de la ciutat. El regidor Albert Salarich explica que aposten per la implementació d'un sistema digital de certificat verd -local, gratuït, temporal i que convergeixi amb el futur certificat verd de la UE- que demostrarà que una persona ha estat vacunada de la Covid, ha rebut un resultat de la prova negatiu o que s'ha recuperat de la malaltia. 

D'aquesta forma, asseguren, es volia promoure un entorn segur a la ciutadania per desplaçar-se, participar en esdeveniments, comprar, anar a restaurants o fer altres activitats quotidianes. Com a eina fàcil d'utilitzar, segura i no discriminatòria, apunten que l'administració local hauria de vetllar perquè comerços, empreses, instal·lacions públiques, entitats culturals i esportives tinguessin instruments de lectura per a aquests certificats i que les farmàcies de la ciutat es convertissin en centres certificadors de tests ràpids per a la població.