PRESSUPOST 2021

El govern de Sant Cugat aprova els comptes pel 2021 en solitari

Es destinaran 17,5 milions d'euros de romanents de tresoreria a fer front a mesures contra la pandèmia del coronavirus

per Sergi Baixas, Sant Cugat | 17 de maig de 2021 a les 16:54 |
Totes les al·legacions presentades al pressupost han estat desestimades | Aj. Sant Cugat
L'Ajuntament de Sant Cugat aprova el pressupost de l'any 2021 en solitari. Uns comptes de 152 milions d'euros, 19,7 dels quals aniran destinats a inversions. El tinent d'alcaldia d'Hisenda, Pere Soler, assenyala que la ciutat disposarà del pressupost i de les inversions "més elevades de la història de Sant Cugat". 


Tal com va explicar en una roda de premsa, "el pressupost d'aquest any marca un canvi d'estructura pressupostària i comença a assemblar-se al pressupost pel qual aquest govern va treballar el PAM". La flexibilització de la regla de la despesa i la disponibilitat dels romanents de tresoreria han permès que l'Ajuntament pugui destinar 17,5 milions a polítiques i mesures per fer front la Covid-19. 

Per tant, el pressupost del 2021 incrementa un 2,3% passat dels 149 milions als 152. D'aquests, 133 milions corresponen al pressupost ordinari i 19,7 milions a les inversions. Soler ha remarcat que són uns comptes "realistes" perquè "no volem fer volar coloms", amb propostes inassumibles, ha dit. Així doncs el pressupost consolidat arriba als 179,3 milions d'euros dels quals 37,5 fan referència als organismes autònoms de l'Ajuntament com són Promusa, el Patronat Municipal d'Educació (PEM), l'Organisme Autònom Municipal Centre Cultural de Sant Cugat (OAMCC), l'Institut de Gestió Estratègica, Promoció Econòmica i Societat de la Informació (IGEPESI) i l'Epel Cugat.cat. 


Del pressupost total de 152 milions, 83 estan destinats a les despeses de personal (40,9 MEUR) i a la maquinària per fer funcionar l'Ajuntament (42 MEUR). Els números de Sant Cugat també contemplen seguir amb l'amortització de crèdit  per "alleugerir la pressió financera de l'Ajuntament". En aquest sentit, l'any 2020 en van amortitzar 4 milions d'euros. 

Totes les al·legacions presentades pels partits de l'oposició, Junts per Sant Cugat i Cs, han estat desestimades per "qüestions tècniques, per no ajustar-se a la legalitat o no respondre al pressupost". 


Des de Cs, el regidor Sergio Blázquez ha anunciat el seu vot en contra davant dels nous números, tot i que han volgut agrair les trobades amb la tinència d'alcaldia d'Economia Pere Soler, malgrat que la totalitat de la seixantena d'al·legacions presentades pels taronges van ser rebutjades. Unes propostes que podrien ser "profitoses i de sentit comú" per al conjunt de la ciutadania.

Per la seva banda, el regidor de JxSTC Carles Brugaroles ha remarcat la seva "preocupació" davant la "petjada econòmica i social que deixarà enrere aquest rumb" que demostren aquests pressupostos del tripartit que són "els menys transparents de la història", ja que, assegura, està poc detallat i li falta contingut.

Inversions: de projectes concrets a eixos estratègics 

Sant Cugat passa d'invertir 12,7 milions d'euros l'any 2020 a 19,7 milions l'any 2021 dels quals 17 milions provenen de recursos propis i al voltant de 3,9 milions de finançament extern d'administracions supramunicipals com l'AMB, la Diputació o la Generalitat. 

El responsable d'Hisenda ja va explicar que el canvi de paradigma dels pressupostos està basat en la transversalitat de les àrees de l'Ajuntament, ja que les inversions no s'han prioritzat per projectes concrets sinó que s'ha assignat una bossa a cada una de les àrees perquè siguin aquestes les que decideixin en quins projectes invertir en cada moment.

Segons Soler s'ha decidit fer així per respondre als vuit eixos del PAM i també per evitar "arrossegar inversions de projectes que no s'han pogut executar". En aquest sentit, ha posat l'exemple de la coberta de Mas Gener que fa uns anys que està pressupostada, però no es pot executar perquè l'ACA ho impedeix. En aquest sentit, per àrees les inversions es repartiran així: participació ciutadana (1,2 MEUR); manteniment urbà (1,2 MEUR); mobilitat (0,65 MEUR); esports (0,6 MEUR); cultura (0,45 MEUR); serveis socials (0,4 MEUR); medi ambient (0,2 MEUR); i educació (0,1 MEUR).

No obstant això entre els projectes concrets que rebran inversió hi ha: la compra de patrimoni com Torre Negra (4 MEUR); el complex aquàtic de Mira-sol (3,3 MEUR); les expropiacions de les zones verdes (4 MEUR); l'habitatge públic a través de Promusa (2 MEUR); la vianantització del carrer d'Anselm Clavé (0,5 MEUR); el camí escolar de la Floresta (0,45 MEUR); la millora del Monestir (0,39 MEUR); la millora de la masia de can Monmany (0,22 MEUR); o les obres de rehabilitació del centre d'emprenedoria (0,14 MEUR).  

Pere Soler ha expressat que el pressupost és una "eina indispensable per desenvolupar el Pla d'Acció Municipal" i s'ha compromès a començar a treballar amb el pressupost del 2022 i que té l'objectiu de presentar-lo abans que acabi l'any. 

 

Participació