Sant Cugat ret homenatge a l'alcalde republicà Roc Codó amb una placa commemorativa

La làmina ha estat elaborada pel seu nét, l'escultor santcugatenc Pep Codó

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, i la regidora de Memòria Històrica, Pilar Gorina, juntament amb els néts de l'alcalde republicà, Roc Codó.
L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, i la regidora de Memòria Històrica, Pilar Gorina, juntament amb els néts de l'alcalde republicà, Roc Codó. | Lali Puig /Aj. Sant Cugat
Cristina Gómez
13 de maig del 2021
Actualitzat a les 17:41h
En homenatge a la figura de l'alcalde republicà de Sant Cugat, Roc Codó, aquest matí s'ha col·locat una placa forjada per l'escultor santcugatenc Pep Codó i nét d'aquest, a la façana de l'antic ajuntament, a la plaça Barcelona.

L'esdeveniment, que ha comptat amb la presència de l'alcaldessa, Mireia Ingla, la regidora d'Educació, Universitat i Memòria Històrica, Pilar Gorina, i els nets i familiars de l'alcalde, ha donat continuïtat a la performance teatral celebrada el passat 14 d'abril al balcó del mateix ajuntament, en una reproducció de la proclamació de la II República com a homenatge a Codó.  

"Va ser un acte mot entranyable i molt just que avui continuem amb la col·locació de la placa. Aquesta és una de les tasques que es fa des de la regidoria de Memòria Històrica, posar en valor el record i recordar aquelles persones que mereixen ser recordades" ha sentenciat Ingla. Per la seva banda, Gorina ha destacat la tasca de recerca que s'ha pogut dur a terme gràcies a historiadors locals com José Fernando Mota i els grups de treball de memòria històrica de l'escola Joan Maragall i les Dones de la Plaça.

La placa és un retrat de la fotografia oficial de l'alcalde republicà del dia que va guanyar les eleccions, acompanyada de les lletres fetes a mà per Pep Codó. "Per nosaltres aquest acte significa molt" ha afirmat el seu nét i escultor del gravat i ha afegit que "els seus fills estarien molt contents i molt agraïts perquè són els que més van patir la repressió després de la guerra".
 

La placa commemorativa a Roc Codó. Foto: Lali Puig /Aj. Sant Cugat


Amb aquest, ja sumen dos, els actes de recuperació història que s'han dut a terme a la ciutat en l'última setmana. El dissabte 8 de maig, es van instal·lar sis llambordes Stolpersteine davant de les cases on van viure els sis santcugatencs deportats als camps de concentració nazi i que reafirmen el compromís de l'Ajuntament de "recuperar la memòria de personatges històrics del municipi".