JxSTC aposta per impulsar un «certificat verd» anti-Covid per a reactivar l'economia

El principal partit de l'oposició també ha presentat una moció per escurçar els terminis pel Centre Cultural de Can Canyameres

Junts per Sant Cugat
Junts per Sant Cugat | JxSTC
11 de maig del 2021

Junts per Sant Cugat presentarà una moció pel proper ple de maig perquè l'Ajuntament impulsi un espai d'activitat segura que permeti acompanyar la recuperació urgent del sector econòmic de la ciutat. El regidor Albert Salarich explica que aposten per la implementació d'un sistema digital de certificat verd -local, gratuït i que convergeixi amb el futur certificat verd de la UE- que demostrarà que una persona ha estat vacunada de la Covid, ha rebut un resultat de la prova negatiu o que s'ha recuperat de la malaltia. 

D'aquesta forma, asseguren, es promou un entorn segur a la ciutadania per desplaçar-se, participar en esdeveniments, comprar, anar a restaurants o fer altres activitats quotidianes. Com a eina fàcil d'utilitzar, segura i no discriminatòria, apunten que l'administració local hauria de vetllar perquè comerços, empreses, instal·lacions públiques, entitats culturals i esportives tinguessin instruments de lectura per a aquests certificats i que les farmàcies de la ciutat es convertissin en centres certificadors de tests ràpids per a la població. 

Can Canyameres, en el punt de mira

Per altra banda, el principal partit de l'oposició també proposarà que el govern revisi els terminis de la calendarització del projecte del Centre Cultural de Can Canyameres que té una obertura prevista pel primer trimestre del 2025. L'objectiu és avançar en les tramitacions i escurçar els terminis d'execució d'obres i obertura dels serveis de la Masia de Volpelleres.

La regidora Cristina Paraira, que celebra la participació i la bona feia feta, considera que "per la nostra experiència, no tots els projectes triguen quatre anys en veure la llum". Malgrat reconèixer que potser es tracta de tramitacions tècniques i que a la millor no s'hi pot fer res, la voluntat i acord del ple pot prioritzar, afegir més personal o portar tràmits d'urgència perquè l'equipament entri en funcionament el més aviat possible.

Pel que fa a les peticions del president de l'AAVV de Volpelleres, Alberto Valcarce, sobre que, en el mentrestant s'obrin altres espais propietat de Promusa o del mercat per acollir aquelles activitats que més endavant albergarà Can Canyameres, JxSTC ho veu interessant. "Ens sembla bé que, segons la disponibilitat, s'obrin espais pròxims per donar sortida a aquest esperit engrescador que ha demostrat el barri". 

Millor gestió dels ERTO

Finalment, la portaveu del partit Carmela Fortuny, ha fet lectura de la moció que presentaran en clau nacional per reivindicar una millor gestió dels ERTOS (Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació). En aquest sentit, reclamen instar al govern espanyol a desencallar els tràmits per tal que totes les persones afectades cobrin les prestacions econòmiques corresponents de forma immediata i a millorar el servei d'atenció ciutadana per resoldre amb urgència totes les incidències i reclamacions. 

En aquest sentit, també se sol·licita al Ministeri d'Hisenda que promogui les reformes necessàries per evitar que els beneficiaris no es vegin perjudicats a efectes de la declaració de l'IRPF de l'any 2020, de manera que no se'ls obligui a realitzar una declaració automàtica pel fet haver tingut dos pagadors.