La «Caravana per la fixesa» aplega un centenar d'interins i una seixantena de vehicles al centre de Sant Cugat

El personal temporal de l'Ajuntament reclama una "solució justa" per als empleats temporals

El Col·lectiu d'Interins i Laborals temporals en frau de llei de l'Ajuntament de Sant Cugat en una protesta
El Col·lectiu d'Interins i Laborals temporals en frau de llei de l'Ajuntament de Sant Cugat en una protesta | Cedida
NacióSantCugat
10 de maig del 2021

Prop d'una seixantena de vehicles i més de 100 persones van ocupar aquest diumenge el centre de Sant Cugat en el marc de la "Caravana per la fixesa". L'acció, organitzada pel Col·lectiu d’Interins i Laborals en frau de Llei de l’Ajuntament i la secció sindical IAC-CATAC, reclama a l'administració pública una "solució justa" per als empleats temporals. 

La protesta, que qualifiquen d'"èxit" ha consistit en una marxa lenta pel centre de la ciutat i una concentració a la plaça d'Octavià per reivindicar la fixesa del personal temporal de l'Ajuntament que, en alguns casos, superen els 25 anys. 

Aquesta mateixa acció també s’ha reproduït a Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i desenes de ciutats més de l’estat espanyol. Un crit unitari organitzat per les associacions i plataformes de treballadors interins d’arreu de l’estat que es troben en la mateixa situació. 

Cal recordar que el 59,3% dels treballadors de l'Ajuntament de Sant Cugat estan actualment en contracte temporal, afectant un total de 397 persones que poden ser acomiadades en qualsevol moment sense dret a rebre una indemnització. Denuncien que els seus contractes en posicions estructurals s'han anat allargant de forma injustificada i reclamen, com a compensació, la fixesa. 

"Un frau de Llei reconegut a Europa"

En un comunicat, els interins assenyalen que l'abús de la temporalitat és un problema generalitzat a l’administració pública. Al conjunt de l’estat espanyol hi ha unes 900.000 persones que hi treballen de forma temporal. Una situació que la justícia europea ha qualificat com a frau de llei i que la Unió Europea reclama solucionar de forma urgent.

El Govern central, la Generalitat i alguns sindicats defensen la convocatòria de concursos-oposició per estabilitzar aquestes persones que porten 10, 15, 20 i fins a 25 anys fent tasques estructurals, no temporals.

El Col·lectiu d’Interins i Laborals en frau de Llei de l’Ajuntament i la secció sindical IAC-CATAC consideren que convocar oposicions (quan s’havien d’haver fet fa anys) no és la solució a aquest problema. Al contrari: suposa posar en risc els llocs de treball d’aquestes persones, moltes de les quals tenen ja una edat avançada i amb càrregues familiars.

A més a més, la justícia europea (sentència 19 març 2020 TJUE) ha sentenciat que els concursos-oposició no són vàlids per resoldre el problema de  l’abús en la temporalitat. Per això, els treballadors i treballadores interins (temporals) de l’Ajuntament defensen la fixesa com a solució per consolidar els 450 llocs de treball en frau de llei a la nostra ciutat.