Crònica

Llogatera i propietària, cara a cara: moratòria de 15 dies pel desnonament d'un pis al centre de Sant Cugat

Mossos i la comitiva judicial s'han personat al lloc dels fets per informar-los de l'execució del llançament

per Sergi Baixas, Sant Cugat del Vallès | 5 de maig de 2021 a les 16:56 |
La Marina encarant-se amb la comitiva judicial que els informava de l'execució del desallotjament | Sergi Baixas

Versions contraposades aquest matí durant el transcurs del segon llançament per desnonar una família del carrer Vilaseca, al bloc de pisos número 6; just a sobre de la Rambla de Ribatallada. La llogatera i la propietària de l'immoble s'han trobat cara a cara quan una dotació dels Mossos i la secretària judicial han arribat per informar-los de l'execució del desallotjament.

La Marina és una de les llogateres del pis en qüestió on hi viu amb els seus pares grans, amb la seva germana i els seus dos fills menors d'edat. Explica que, arran de la pandèmia de la Covid-19 es va quedar sense feina i sense ingressos per poder pagar el lloguer de 950 euros. "Som de Sant Cugat de tota la vida. Mon pare va néixer al carrer Xerric", relata indignada denunciant que se'ls expulsi de la ciutat. 


Assegura que ha sol·licitat ajudes per pagar el lloguer i cobrar l'ERTO, però els diners no han arribat. El primer llançament el van aconseguir aturar fa dues setmanes al·legant la seva situació de vulnerabilitat; però aquest matí estava previst que s'executés el segon. Representants de Serveis Socials de l'Ajuntament i membres del Sindicat de Llogateres han acudit al seu rescat. 

15 dies extra de marge


Prop de les 13 h del migdia, la comitiva judicial acompanyada d'una dotació de Mossos d'Esquadra s'han personat davant de l'habitatge per avisar-los que es procedia a desallotjar l'immoble. Després d'un estira-i-arronsa entre totes les parts, s'ha arribat a l'acord de posposar l'ordre de desnonament dues setmanes més per donar temps a la Marina i la seva família a trobar una alternativa habitacional.
  Durant la negociació però, una dona d'uns 80 anys s'ha apropat a la vintena de joves del Sindicat de Llogateres situats a l'entrada per recriminar-los la seva presència. Autopresentant-se com la propietària els ha dit: "M'esteu causant un perjudici molt gran per a la meva família. No sabeu el cas. Vosaltres veniu aquí indiscriminadament sense informar-vos", ha retret.


L'Àngels García apunta que la família que ocupa el seu pis no ha pagat els subministraments -llum, aigua i electricitat- durant els darrers dos anys arribant a una suma superior als 15.000 euros que s'ha hagut de fer càrrec ella mateixa; sumant-hi l'any que tampoc li han pagat el lloguer. A més, assegura que la família s'ha comprat una rulot amb els diners que s'han estalviat. "No tots els desnonaments són iguals. No som grans tenidors. No podeu culpar una persona que té un pis de lloguer per ajudar als seus cinc fills i dotze néts que també ho estan passant malament per la pandèmia", esgrimeix visiblement emocionada. 

"Tinc tot el dret de recuperar el meu pis"

"Sóc d'esquerres i també he participat per parar desnonaments; però aquest cas és injust. Ens han enganyat", afegeix. "No seria capaç d'arribar a aquest punt sense haver intentat dialogar, però ells no han volgut arribar a cap acord", assegura assenyalant que moltes vegades han parlat per telèfon. "Tinc tot el dret de recuperar el meu pis. Sempre he estat al costat de les persones desprotegides, però ara, jo en sóc una", conclou. 
 

Àngels García, propietària del pis llogat, assegura que "no tots els desnonaments són iguals" Foto: Sergi Baixas


Una vegada ha atès els mitjans de comunicació, la Marina i l'Àngels s'han trobat cara a cara i, malgrat que semblava l'inici d'un apropament, ha acabat malament i ambdues han marxat per la seva banda repartint-se retrets. 

La Marina ha volgut puntualitzar que si no van pagar les despeses dels subministraments ha estat perquè la propietària no els va deixar canviar la titularitat dels documents i assegura que té proves documentals per confirmar-ho. A més, al·lega que va denunciar l'Àngels perquè els va tancar els comptadors fins que el jutjat va ordenar que els reobrís. 

Pel que fa a la solució per aquí dues setmanes, la Marina es mostra optimista. Ara esperarà que des de Serveis Socials del consistori s'obri alguna porta que els permeti continuar tots els membres de la família junts i a Sant Cugat; però sigui com sigui, a hores d'ara, descarta enfrontar-se a un tercer llançament. 

Finalment, des del Sindicat de Llogateres han celebrat que s'hagi posposat el desallotjament de la família en una acció més per garantir el dret a l'habitatge. Reconeixen que la trobada amb la propietària ha estat "incòmode" -un escenari que no s'arriba a produir gairebé mai en aquests casos-, però al·leguen que des del col·lectiu no analitzen cada situació individualment, sinó que s'enfronten contra una visió global i sistèmica d'un dret amenaçat que ha de sortir de les "lògiques del mercat" i evitar finalment que una família pugui acabar al carrer sense una alternativa habitacional. Confien que el marge extra aconseguit serveixi per resoldre el cas.
 

 

Participació