L'esport, un hàbit per a més del 80% dels santcugatencs

L'enquesta Hàbits Esportius de Sant Cugat 2019, indica que la socialització és un dels aspectes més valorats entre la població que practica esport

Francesc Carol i Daniel Tarragó durant la presentació dels resultats de l'enquesta d'Hàbits Esportius de Sant Cugat 2019.
Francesc Carol i Daniel Tarragó durant la presentació dels resultats de l'enquesta d'Hàbits Esportius de Sant Cugat 2019. | Ajuntament de Sant Cugat
Cristina Gómez
05 de maig del 2021
Actualitzat a les 17:56h
L'esport triomfa entre els santcugatencs. Aquesta és la sensació general extreta dels resultats de l'enquesta d'Hàbits Esportius de Sant Cugat 2019 que el regidor de Seguretat i Esports de l'Ajuntament, Francesc Carol, i el sociòleg Daniel Tarragó han presentat aquest matí en roda de premsa. 

La dada més rellevant de l'estudi, realitzat entre el 22 de gener i el 22 de febrer de 2019 és l'elevat nombre de persones que practiquen esport o activitat física a la ciutat: un 81,77%. La mostra s'ha fet a 417 persones, majors de 16 anys i empadronades a Sant Cugat. 

Gairebé el 99% dels enquestats consideren que és important fer esport, ja sigui per tenir una bona salut personal, per mantenir la forma física o per trobar-se amb els amics. "Aquest últim punt, amb un 19,2%, és destacable entre els santcugatencs, que a diferència dels resultats de l'enquesta realitzada a Barcelona l'any 2017, només un 10,6% valorava la pràctica esportiva per socialitzar-se", ha assenyalat Tarragó. En menor mesura, els enquestats valoren l'exercici com a eina educativa i de transmissió de valors, així com una manera de relaxar-se i gaudir de la natura. 

Els esports o activitats físiques més comunes entre els enquestats són en centres fitness o gimnasos, caminar o anar a córrer. El 63,3% de les persones que surten a caminar són gent gran i sovint ho fan acompanyades de la seva parella. Així i tot, un 58,7% de totes les persones que practiquen esport ho fan soles, mentre que a l'enquesta de Barcelona, aquest percentatge s'enfilava fins al 71%. Una vegada més, els santcugatencs demostren una marcada tendència a relacionar la pràctica esportiva amb la interacció social. 

Els dies laborables i al matí acostumen a ser els més habituals per exercitar-se, i el percentatge més elevat d'enquestats, un 37,8%, diu practicar esport entre tres i quatre cops per setmana. Pel que fa al lligam entre les modalitats i les motivacions dels participants, el futbol, el tenis i l'esquí són els més ben valorats per divertir-se. Per la seva banda, el futbol i el tenis, juntament amb el pàdel, també ho són per socialitzar-se. 

Incentivar l'exercici físic entre les persones que no el practiquen

Això no obstant, resta gairebé un 20% de la població que no practica cap mena d'esport. Aquest col·lectiu respon al perfil de persones amb un nivell baix d'estudis, amb dificultats per arribar a final de mes, amb una autopercepció regular o dolenta del seu estat de salut i, en el 32% dels casos, residents al barri de La Floresta.

En cas que des de l'Ajuntament existís un servei personalitzat d'assessorament per iniciar-se o tornar-se a iniciar en l'activitat física, gairebé el 50% d'aquests afirma que l'utilitzaria.

Cal destacar, però, la natació com l'esport estrella que les persones que no en fan cap voldrien practicar. En aquesta línia, el regidor Francesc Carol, ha explicat la intenció de l'Ajuntament de potenciar la natació a la ciutat, "que té molta importància entre els santcugatencs". Així mateix, ha volgut deixar clar que "els ingressos econòmics no haurien de ser un obstacle per no fer exercici. Vivim en una ciutat verda que té molts espais per caminar i amb la Zona de Baixes Emissions gaudirem d'un aire més net. D'aquesta manera intentarem incentivar la pràctica esportiva entre aquest sector de la població".