«Sant Cugat no és Nova York»: Cs exigeix aturar «sine die» el projecte de Ragull Centre

Els taronges denuncien que el tripartit "ha trencat les regles d'urbanisme de la ciutat"

Els regidors de Cs, davant de la parcel·la on es vol ubicar el Ragull Centre
Els regidors de Cs, davant de la parcel·la on es vol ubicar el Ragull Centre | Sergi Baixas
03 de maig del 2021
Actualitzat a les 16:11h

El complex gegantí de Ragull Centre encén l'oposició. Després de la negativa frontal de JxSTC, en una roda de premsa davant de la parcel·la de 10.000 quadrats on s'ubicaran els dos edificis de 38 metres d'alçada en la nova centralitat, els regidors de Cs han qualificat el projecte de "presa de pèl" i reclamen paralitzar-lo sine die tal qual està concebut a hores d'ara. 

El portaveu Aldo Ciprián denuncia que "s'han trencat les regles de l'urbanisme de la ciutat" per satisfer dos beneficiaris: la farmacèutica Ferrer -amb qui l'Ajuntament ha signat el conveni per requalificar el terreny a canvi d'HPO-, i la cadena de supermercats alemanya Lidl. El taronja apunta que el barri de Sant Francesc-Monestir, "històricament deixat de banda", té "moltes necessitats d'equipaments com un CAP, piscina pública o aparcaments", que podrien resoldre's en aquest espai i no un "edifici rusc" que no compta amb el vistiplau del veïnat, segons afirmen.

Tanmateix, assenyalen que l'equip de govern podria treure molt més profit a l'acord arribat amb Ferrer per requalificar els terrenys, ja que és l'administració local qui té la paella pel mànec. En aquest sentit, han presentat una hectàrea -mateixa proporció de l'àrea en qüestió-, d'una illa de l'Eixample de Sant Cugat revertint la construcció vertical dels dos blocs de 10 plantes més una a una construcció horitzontal de quatre plantes més una. El resultat són 160 habitatges enfront dels 118 de Ragull amb piscina i espais verds inclosos. "Per què a l'Eixample es poden promoure aquest tipus d'estructura i a Sant Francesc no?", es pregunten. 

Crítiques per la unilateralitat

"Jo no vull enviar els meus fills a un lloc on no hi aniria a viure", ha esbitzat Ciprián. "Cs està a favor de l'habitatge de protecció oficial de lloguer, però digne i de qualitat", ha afegit. A més a més, asseguren que han copsat la reacció negativa veïnal respecte al nou complex i reclamen que es busqui el consens de la ciutadania i de la resta de partits polítics. "L'Ajuntament ha tirat pel dret sense veure les repercussions", ha apuntat criticant que la participació ciutadana es limiti a escollir el nom de la plaça del complex.

Per la seva banda, la regidora Múnia Fernández-Jordan lamenta que la presentació del projecte s'hagi fet amb "certa opacitat i obscurantisme" tenint en compte que s'està parlant del canvi d'un tipus de sol molt important econòmicament parlant. A més a més, consideren que la requalificació de terrenys industrials a residencials del polígon trenca consensos de ciutat i amenaça amb la relocalització del sector a altres municipis de l'entorn. 

Sant Cugat no és Nova York

Qui també s'ha mostrat contundent ha estat el regidor Sergio Blázquez que rebutja ser titllats de "classistes". "Sant Cugat no és ni Terrassa ni Sabadell, però tampoc és Nova York. El que hem de tenir és una mica de bon gust i de respecte cap al nostre patrimoni", ha reivindicat posant en valor la morfologia d'alçada de la ciutat amb el Monestir de referent. "Si t'estimes Sant Cugat has d'estimar la nostra arquitectura i herència; i qualsevol canvi de model hauria de ser consultat a la ciutadania", ha reblat.