VÍDEO Detecten una família de llúdrigues al riu Ripoll

S'han identificat quatre exemplars d’aquest mamífer en una zona on fins ara no es tenien evidències

Imatge de les llúdrigues en el riu Ripoll.
Imatge de les llúdrigues en el riu Ripoll. | Cedida
Redacció
29 d'abril del 2021
Actualitzat a les 15:16h
Investigadors de l’Observatori RIVUS han detectat una família de llúdrigues al riu Ripoll, un afluent del Besòs que creua el Vallès Occidental. La troballa s'ha fet en el marc del “Projecte de seguiment i estudi de la llúdriga a les conques del Besòs i de la Tordera”, que estan duent a terme l’Observatori RIVUS, juntament amb la Fundació Barcelona Zoo.

Els primers indicis del nou territori de cria es van obtenir fent els treballs de seguiment de l’espècie la tardor passada. "Em va sorprendre la gran activitat de llúdriga en aquest sector del Ripoll", explica el biogeògraf i investigador responsable, Arnau Tolrà.

Davant la detecció d’aquest fet, es van instal·lar algunes càmeres de foto-trampeig a la zona, que finalment han enregistrat una femella amb una cria, d’uns set o nou mesos, a més de mínim un mascle adult i una femella solitària. Es tractaria doncs d’un mínim de quatre llúdrigues allunyades del nucli principal.

"Aquesta és una excel·lent notícia que referma l’establiment de la llúdriga a la conca del Besòs", matisa Tolrà. La captació d'aquestes imatges arriben set mesos després que es confirmés el primer grup a la conca del Besòs. 

Cal recordar que durant els darrers dos anys les llúdrigues s’han reproduït a la conca de la Tordera i del Besòs per primera vegada després de la seva extinció local a finals del segle passat. En total, s’han identificat cinc grups familiars a la conca de la Tordera (20 llúdrigues) i, amb aquesta darrera troballa, dos a la del Besòs (14 llúdrigues).

La investigació d'aquesta espècie als rius catalans és fruit de la col·laboració entre la Fundació RIVUS, el Consorci Besòs Tordera, la Fundació Barcelona Zoo i l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) i el patrocini de les empreses Grifols i Freudenberg.