El Centre Cultural de Can Canyameres, cada vegada més a prop

El pla funcional del futur equipament ha rebut un allau participació de veïns, associacions i entitats de Volpelleres

El Pla funcional de la masia es decidirà a través d’un procés participatiu
El Pla funcional de la masia es decidirà a través d’un procés participatiu | Sergi Baixas
30 d'abril del 2021


S'albira el futur de Can Canyameres com a Centre Cultural. El passat mes de març, l'Ajuntament de Sant Cugat va engegar un grup específic de treball per proposar el pla funcional per dotar de vida l'abandonada masia de Volpelleres. El resultat del projecte decidirà les futures activitats i serveis que acollirà l'espai.

El president de l'associació de veïns de Volpelleres, Alberto Valcarce, celebra l'agilitat de les dues sessions i valora molt positivament la participació de més de 200 persones, associacions i entitats del barri que han aportat el seu granet de sorra. Un equipament que "propicia el naixement de nous moviments i dona resposta a les necessitats socials del barri". 

Valcarce assenyala que la gent està "molt engrescada" i que totes les expectatives de l'entitat han quedat "cobertes". Malgrat tot, hi ha un punt que els preocupa i és que la finca no estaria operativa fins més enllà del 2025. En aquest sentit, demanen al govern que acceleri els terminis perquè s'escurcin al màxim i aposten que, en el "mentrestant", s'obrin altres espais propietat de Promusa o del mercat per acollir les activitats que més endavant albergarà Can Canyameres. 
 

Imatge de la masia de Can Canyameres, a dia d'avui, abandonada Foto: Wikipedia


Un exemple a seguir

Per la seva banda, el regidor de Participació i Barris, Marco Simarro, també assenyala l'èxit del procés participatiu. "El pla funcional que n'ha quedat sintetitza i realment copsa totes les necessitats que s'havien posat sobre la taula", afirma el cupaire. "L'hem d'agafar d'exemple per encarar altres processos de projectes similars", apunta apel·lant a l'exercici de priorització fet vers la diversitat d'usos i d'interessos de la ciutadania. 

A més a més, Simarro assegura que tenir a les mans "un pla funcional tan ben fet" amb la comunitat, garanteix la materialització del projecte. Explica que això compromet a qualsevol, inclús amb un futurible canvi de govern, a tirar-ho endavant. No obstant això, reconeix que perquè la masia estigui operativa caldrà esperar "uns anys", però avisa que mantindran als participants assabentats en tot moment sobre en quin punt està el projecte en el calendari. 

Pel que fa al "mentrestant", el regidor afirma que s'ha treballat amb el grup motor perquè s'ubiquin al voltant de la masia tota una sèrie d'activitats per començar a generar una idea "motivadora i empoderada" que allà hi haurà una nova centralitat comunitària organitzant esdeveniments pel veïnat com àpats populars o cinemes a la fresca als jardins.