«La Conxita es queda»: Intenten desnonar una pensionista vulnerable del pis on viu des de 1975

La veïna de Sant Cugat denuncia que unes persones han entrat a l'interior de casa seva per desmuntar-li els mobles fent-se passar per periodistes

La Conxita agraeix emocionada el suport veïnal des del balcó
La Conxita agraeix emocionada el suport veïnal des del balcó | Sergi Baixas
28 d'abril del 2021
Actualitzat a les 18:41h

Les víctimes més desprotegides quan tot falla. Aquest dimecres al matí, la Conxita ha hagut de fer front a una ordre de desnonament del seu pis ubicat al carrer d'Estapé, número 64 de Sant Cugat, on hi viu des de l'any 1975. Però el primer ensurt l'ha patit uns minuts abans, quan unes persones que s'han fet passar per periodistes han accedit a l'interior del seu domicili per començar a desmuntar-li els mobles. Gràcies a una veïna que ha fet veure que al bloc de pisos hi havia un incendi, els han pogut expulsar de casa. 

Encara espantada i tremolosa, ens ha obert la porta preguntant-nos "si érem els periodistes de veritat". Afectada per la violació de domicili que acabava de patir ens relata el seu cas. Conxita és una pensionista divorciada de 69 anys a qui l'exmarit, per acord no escrit, li pagava la renda antiga del pis d'uns 300 euros. Fa poc però, la seva exparella va deixar de pagar. 

En aquell moment, el propietari del bloc de pisos, Lorenzo González, un gran tenidor, va iniciar un procés judicial contra l'exparella de la Conxita per impagament, ja que el pis estava al seu nom. En no arribar-se a cap acord, s'activa una ordre de desnonament que agafa la Conxita per sorpresa fa tan sols unes setmanes. "La meva pensió és de 600 euros. Jo no puc assumir pagar-ho sola", lamenta mentre explica que fa tasques de cangur i voluntariat a la ciutat. A més, com que el pis no està al seu nom, no podia acollir-se a les ajudes pel lloguer de l'administració local i la propietària es negava a negociar ni a parlar amb l'afectada.

Gràcies a la intervenció de la regidoria de Drets Socials de l'Ajuntament, es va organitzar una taula d'emergència per valorar el seu cas particular i reubicar-la tenint en compte la seva situació de risc d'exclusió social. La resposta ha estat ràpida i el consistori ja té reservat un habitatge de protecció al qual podrà accedir-hi a finals del mes de maig. No obstant això, i malgrat haver-se arribat a un acord amb els jutjats de no executar cap ordre de desnonament fins que no s'instal·lés a l'alternativa habitacional; un jutge ha accelerat l'ordre per fer-la fora avui mateix. 

Suport veïnal 

Ha estat llavors quan el Sindicat de Llogateres s'ha fet ressò del cas convocant una seixantena de persones a l'entrada del bloc de pisos per aturar el desnonament. Finalment però, no ha fet falta posar els cossos perquè una parella de Mossos s'han apropat per comunicar que el desnonament havia quedat suspès fins a proper avís.