medi ambient

Compte enrere per la posada en marxa de la Zona de Baixes Emissions

Començarà aquest 1 de maig i s'imposaran sancions a partir de primers de novembre

per Cristina Gómez, Sant Cugat | 28 d'abril de 2021 a les 15:00 |
Els regidors José Gallardo i Alba Gordó amb una senyalització de la ZBE. | Anna Mira
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 d'abril de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’Ajuntament de Sant Cugat ja ho té tot a punt per posar en marxa la Zona de Baixes Emissions (ZBE) que entrarà en vigor aquest dissabte 1 de maig amb l’objectiu de millorar la qualitat de l’aire. Aquesta nova mesura comprèn una àrea de 4 km2 i està delimitada per les principals artèries que comuniquen la ciutat i que ja compten amb la senyalització vertical: la carretera de Vallvidrera, la Ronda Nord, l’Avinguda de Roquetes, el carrer de Sant Crist Llaceres i el passeig de Valldoreix.


La normativa afectarà a tots els vehicles que no disposin del distintiu ambiental de la DGT Zero emissions, ECO, B o C i per tant, tindran prohibida l’entrada a la ZBE de dilluns a divendres de 7 h a 20 h.

En roda de premsa aquest matí, Alba Gordó, comissionada per l'Emergència Climàtica i regidora de Sostenibilitat i Joventut, ha volgut recalcar la importància d'aquesta "mesura estrella del pla d'emergència climàtica" que referma el compromís del municipi amb la sostenibilitat i la lluita contra l'escalfament global. "Per llei, totes les ciutats de més de 50.000 habitants han d'implementar una Zona de Baixes Emissions abans del 2024 i, un cop més, Sant Cugat lidera aquesta aposta per la salut pública" ha sentenciat Gordó.


Tot i la imminent imposició d’aquesta Zona de Baixes Emissions, s'ha habilitat un marge de sis mesos perquè la població s'adeqüi a la nova determinació. No serà doncs, fins a l'1 de novembre, que es començaran a imposar sancions. Les multes oscil·laran entre els 100 i els 500 euros en funció del grau d'infracció i poden augmentar un 30% en cas de reincidència en el mateix any. 
 

Cartells de la ZBE. Foto: Ajuntament de Sant Cugat


"Durant aquests primers mesos, el que farem és una campanya comunicativa, es tracta d'un període pedagògic, en què s'ha d'anar informant i recalcant a la població. El maig enviarem una carta explicant aquesta nova normativa a les 34.000 llars de Sant Cugat i el novembre tornarem a avisar als ciutadans amb una carta explicant l'entrada en vigor del període sancionador" ha afirmat José Gallardo, regidor de Serveis Urbans, Mobilitat i Transport.

Moratòria per les rendes més baixes

Així i tot, la normativa planteja una sèrie d'excepcions puntuals que atenyeran a les persones amb malalties, als vehicles que necessitin un accés esporàdic a la ZBE, als vehicles estrangers que compleixin els requisits tecnològics d'accés a la zona i als vehicles de serveis i de transport de persones amb mobilitat reduïda. Així mateix, l'Ajuntament ha incorporat una pròrroga per aquells vehicles professionals autònoms amb ingressos baixos per sota dels 16.000 euros anuals. Tots ells hauran de sol·licitar una autorització a través del web de la ZBE. 


Per tal de minimitzar els problemes que pugui ocasionar la mesura a les persones que no disposin d'un vehicle apte, Gallardo ha recordat que existeix el pàrquing dissuasiu de Can Magí, connectat amb el centre de la ciutat per un autobús llançadora, i ha afegit que "estem treballant amb un altre pàrquing a la zona de la Boehringer per la gent que ve de Terrassa i Rubí. 

Finalment, d'acord amb l'AMB, l'Ajuntament planifica modificar una part de la flota dels autobusos de la ciutat que no compleixin la norma per començar a generar un canvi també en el sistema de transport públic. 

 

Participació