Ruta

El Camí de Sant Jaume per Sant Cugat, una ruta centenària amagada a plena vista

Aquest 2021 és un any "xacobeo" i milers de peregrins d'arreu del món emprendran la milenària ruta per aconseguir la indulgència plenària

per Sergi Baixas, Sant Cugat del Vallès | 10 de juliol de 2021 a les 09:00 |
Imatge d'una petxina del Camí de Sant Jaume al bell mig de Sant Cugat | Sergi Baixas
Aquest 2021 és "Xacobeo", és a dir, un any que permet a tots els peregrins que visitin la tomba de l'Apòstol a la Catedral de Santiago de Compostel·la aconseguir la indulgència plenària o el perdó de tots els pecats. El Xacobeo se celebra cada any que el Dia de l'Apòstol Santiago cau en diumenge. Enguany, serà aquest 25 de juliol; el passat va ser l'any 2010 i el proper serà el 2027. No obstant això, per primera vegada a la història i arran de la pandèmia, el Papa Francesc ha ampliat la Santa efemèride dos anys consecutius. 

Aquest esdeveniment religiós provoca que milers de persones s'aventurin en massa a emprendre el Camino de Santiago i, per conseqüència des de Catalunya, el tram que comprèn el Camí de Sant Jaume. I és que el Camí es pot començar on es vulgui -alguns ho fan des de la mateixa porta de casa seva-, malgrat que és cert que hi ha rutes vertebradores millor senyalitzades i equipades que ofereixen diversitat d'allotjaments. 


La més famosa és la del Camí Francès que comença al municipi francès Saint Jean a Pie du Port, just a l'altra banda dels Pirineus que fa de punt de trobada de totes les rutes que provenen des dels diversos punts de França i Europa abans d'entrar a Espanya. Però en territori espanyol també en neixen altres rutes com el Camí Primitiu (Astúries), el Camí del Nord (País Basc), la Via de la Plata (Andalusia) o el Camí de Sant Jaume (Catalunya). 
 

Enguany és un any xacobeo i milers de peregrins d'arreu del món emprendran la tradicional ruta Foto: Sergi Baixas


Aquest últim també pot començar des de diferents punts del país, però ens centrarem del què neix a Barcelona i transcorre per Montserrat. Històricament, els peregrins jacobeus iniciaven la seva marxa a la plaça Sant Jaume de la capital catalana i passant per sota del Portal de la Pau. Des d'allà, la ruta prossegueix fins al Laberint d'Horta per enfilar-se cap a la muntanya de Collserola. El camí està prou ben senyalitzat (GR-6) amb les tradicionals fletxes i petxines grogues.

El Camí de Sant Jaume santcugatencUn cop dins de Collserola es creua el Parc Natural passant per l'ermita de Sant Medir, el restaurant de Can Borrell i el centenari Pi d'en Xandri, ubicat just abans d'arribar a Sant Cugat. Un trajecte d'una primera etapa que s'allarga aproximadament 18 quilòmetres. 

Amb els peus a Sant Cugat, s'atravessarà el barri del Pla del Vinyet fins al Casal Torreblanca i descendrà fins a la Rambla del Celler. Des d'allà, es girarà a l'esquerra fins al Passeig de Francesc Macià per acabar a les faldes del Monestir. 

Des de la plaça d'Octavià es pujarà pel Carrer Major, passant el Mercat Vell, superant l'escola Joan Maragall i acabant a la plaça Rafel de Casanova, seguint el recorregut del Camí dels Monjos. Allà, es continuarà amunt per l'Avinguda de Rius i Taulet fins al Mercantic on acomiadaràs la ciutat vallesana per encarar el proper municipi de la comarca, Ullastrell. Un pas menys per arribar a Montserrat. Pots descarregar-te la ruta de la següent etapa, aquí
 

Les fletxes grogues estan amagades a plena vista, aquesta a l'avinguda de Rius i Taulet Foto: Sergi Baixas


Les fletxes grogues són prou visibles arreu la ciutat, malgrat que cal fixar-s'hi i a més d'una li faria falta una nova capa de pintura. En canvi, les rajoles amb les tradicionals petxines són residuals i gairebé inexistents, tot i que encara es pot albirar alguna de camuflada pel deteriorament del pas del temps. 
 

 

Participació