entrevista

Carmela Fortuny: «L'únic projecte de l'actual govern és matxucar els equips anteriors»

La portaveu de Junts per Sant Cugat assegura que faran d'oposició fiscalitzadora amb l'objectiu de tornar a governar la ciutat l'any 2023

per Anna Mira, Sant Cugat | 14 de gener de 2020 a les 17:00 |
Carmela Fortuny, portaveu de Junts per Sant Cugat. | Josep M. Montaner
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de gener de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Carmela Fortuny ha passat de ser alcaldessa a haver-se de quedar a l'oposició tot i haver guanyat les eleccions municipals del passat 26 de maig a Sant Cugat. El tripartit format per ERC, el PSC i la CUP va forçar la marxa de Junts per Sant Cugat després de 32 anys al capdavant de la ciutat. En una entrevista amb NacióSantCugat, la seva portaveu analitza els primers vuit mesos de mandat i assegura que va ser "un cop molt dur" però que treballaran per tornar a governar la ciutat. Fortuny s'autodescriu com una dona de caràcter, treballadora, esportista i convençuda que els valors de l'esport l'han ajudat molt en política.

- Fent una mica de retrospectiva, tot i guanyar les eleccions no van poder governar, s'esperaven la coalició entre ERC, el PSC i la CUP?


- Vam guanyar les eleccions amb un bon resultat però que tot i voler no ens va permetre formar govern i la veritat és que ha estat un cop dur tenint en compte que som un grup de persones que veníem amb un projecte molt transversal, de ciutat, que volia recollir tot el que era molt bo de 32 anys de govern -en sentim molt orgullosos- però també posant sobre la taula els reptes que té la ciutat i que no difereixen massa dels reptes que actualment té l'actual equip de govern.

- En quin moment es troben ara?


- El moment postelectoral va ser complicat de gestionar però ara ens trobem forts, estem ben convençuts que des de l'oposició es pot fer bona feina si és que te les deixen fer. Tenim la mirada posada en el present i amb el futur immediat perquè amb poc temps les coses canvien.- L'aposta de Junts per Sant Cugat era governar amb ERC, per què finalment no ha estat així?

- Per nosaltres era una aposta ferma i ho vam explicar abans, durant i després de les eleccions. Quan vaig agafar el relleu de l'alcaldia de Mercè Conesa vaig proposar a la Mireia Ingla treballar per una llista conjunta, sobretot perquè no és el moment dels partits sinó el moment del país i des dels municipis ho hem de demostrar i encara més a Sant Cugat que és una ciutat nítidament independentista.

"Haver-se estat preparant durant 32 anys a l'oposició per arribar i no tenir projecte és una decepció política i per la ciutat"


Abans no va poder ser, durant la negociació jo veia que podíem tirar endavant aquest projecte de ciutat sense que trontollés el projecte de país. El pacte actual es va constatar que estava molt cuinat, la mateixa nit de les eleccions ja estava fet. Els va fallar que no entressin els comuns. Si hagués sigut així potser la mateixa nit ja ho haurien anunciat. Aquells 15 dies de negociació fan un flac favor a la política, si tens clar que el teu model de ciutat no és el dels últims 32 anys, diga-ho des de la primera nit i sigues més transparent en aquest sentit.
 

Carmela Fortuny durant l'entrevista amb NacióSantCugat. Foto: Josep M Montaner


- Els va sorprendre?

- Nosaltres la nit de les eleccions no ens pensàvem que això pogués arribar a passar i tampoc durant la negociació fins cincs dies abans. Nosaltres per preservar l'alcaldia vam fer un intent de pactar amb el PSC.

- Com és en el cas de la Diputació on vostè és vicepresidenta al costat de la presidenta socialista Núria Marín.

- És diferent, a la Diputació la força més votada va ser el PSC, a Sant Cugat va ser Junts per Sant Cugat, una força independentista. És molt greu que una altra força independentista, en lloc de sumar, aparti a una força que ja ho és.

- Com s'adapta a fer d'oposició un partit que ha estat governant durant 32 anys? Els ha costat?

- T'adaptes sent molt generós i sent molt responsable. Som 9 regidors que representem a més de 12.000 vots i quan representes a tanta gent, la teva responsabilitat és tenir molta coherència i molt rigor. Ha estat intentar durant un temps una ma estesa constant a l'actual equip de govern però les respostes són sempre negatives. Abans ells ens criticaven molt quan utilitzem la majoria absoluta i ara que ells la tenen, la utilitzen de manera constant. De tota manera no llancem la tovallola en apostar pels grans consensos en grans temes de ciutat i continuarem insistint que tot i la majoria que tenen treballessin de manera conjunta amb la principal força de l'oposició.

- El mandat ha començat amb retrets entre partits, serà la tònica del mandat?

- Espero que no i nosaltres apostem perquè no. Han estat gairebé 8 mesos on tot allò que venia del govern anterior, era un critica constant. Això és molt poc intel·ligent, si tens un projecte per la ciutat, governa. El que demano és que governin i això no es fa tirant porqueria i atacs constants al que hi havia abans. Demano que l'actual govern ho recondueixi i nosaltres ja fa temps que hem canviat l'actitud i intentem estar per sobre de les picabaralles que a vegades són de baix nivell. Si hi ha algun atac directe, ens defensarem des del rigor, l'objectivitat i sempre pensant amb Sant Cugat.

- Quines són les línies de treball que es marquen al llarg del mandat?

- Nosaltres treballem amb el programa electoral i fem d'oposició pensant amb Sant Cugat. Moltes propostes relacionades amb l'emergència climàtica com la moció que vam presentar i que finalment va donar peu a declarar l'emergència climàtica a la ciutat. Altres temes relacionats amb l'habitatge, venim d'una inèrcia de creació d'habitatge que veuran la llum en els pròxims anys, perquè volem solucionar la vida de les persones. També en l'àmbit de la mobilitat i la seguretat sense deixar de banda el dia a dia de la ciutat. És una ciutat molt bonica però complicada de mantenir.
 

Carmela Fortuny portaveu de Junts per Sant Cugat entrevistada per Anna Mira. Foto: Josep M Montaner


- Precisament, a falta de què es presenti el pressupost que encara s'està treballant, l'actual govern ha avançat que invertirà fins a 16 milions d'euros durant el mandat en matèria d'habitatge, quina lectura en fan?

- Tot el pressupost que incrementi la possibilitat que les persones es puguin quedar a viure a Sant Cugat, és benvingut. Però més enllà dels anuncis del pressupost el que és important és tenir un projecte. Sempre defenso la feina feta per Promusa en aquests 30 anys no només pel que fa a l'habitatge convencional sinó també en l'àmbit de les cooperatives que ja es va començar en el mandat anterior i que el govern actual segueix. Sant Cugat és el segon municipi amb més habitatge públic però no és suficient.

"El que demano és que governin i això no es fa tirant porqueria i atacs constants al que hi havia abans"


- Vostè parla de ma estesa al govern, creu que serà possible tirar endavant les seves propostes amb l'actual configuració del ple municipal?

- Dependrà d'ells, per nosaltres no serà. Nosaltres cada mes presentem tres mocions, una d'àmbit nacional i dues de locals i la majoria han estat excloses dels seus projectes.

- El passat mes de desembre van presentar una moció que finalment van retirar on es demanava crear un mecanisme per garantir que els càrrecs electes diuen la veritat, creuen que a Sant Cugat li fa falta aquesta eina?

- En política has de dir la veritat i el Pere Soler va dir mentides a la ciutadania en relació amb el Tribut Metropolità. No descartem tornar a insistir si es repeteixen situacions com aquestes. De tota manera he notat un canvi en el tripartit.

- En quin sentit?

- Més prudència. Cal ser prudent si no es té tota la informació.

- Una de les primeres accions del nou equip de govern va ser el que ells van anomenar "buidar calaixos" i van entregar diversa documentació a la Fiscalia, quina lectura en fan?

Fem una lectura de decepció. Jo esperava que el govern actual tingués un projecte molt ben travat, des de feia mesos o anys. Haver-se estat preparant durant 32 anys a l'oposició per arribar i no tenir projecte -només hem vist anuncis- és una decepció política i per la ciutat. Aquesta escenografia que van fer, arran d'una denúncia de Cs, és que el seu únic projecte és matxucar els equips anteriors. Fiscalia encara no ha resolt, nosaltres tenim molt clar que tots els contractes, les factures és una feina molt tècnica i fiscalitzada per intervenció i secretaria. I nosaltres confirmem la nostra confiança amb els equips tècnics de l'ajuntament de Sant Cugat.
 

La portaveu de Junts per Sant Cugat fa valoració dels primers mesos de mandat. Foto: Josep M Montaner


- Recentment s'han fet públiques informacions de presumptes contractes irregulars al Teatre Auditori i el govern actual ha anunciat la dimissió del seu director, Pep Tugues. En tenien constància?

- Això està en mans de la Fiscalia que haurà de resoldre, plena confiança amb l'equip tècnic.
Pel que fa al director, cal reconèixer la bona feina que ha fet el Pep Tugues, i en el bon nivell que ha deixat el Teatre Auditori. Vull recordar que ja hi havia previst que tots els directors de l'ajuntament, hi ha una sentència que diu que tots aquests càrrecs han de passar per un concurs públic, cosa que estic totalment d'acord. L'actual equip de govern li ha tret la confiança, crec que no són maneres de fer.

- Quins projectes de Junts per Sant Cugat han quedat pendents de fer?

- Encara no sabem quins seran els seus projectes però de moment el que han fet és tirar enrere projectes que estaven molt avançats com per exemple la Sala Polivalent. Dues sales de cinema i la resta destinada a la sala polivalent, que va ser una petició d'ERC. Hi ha un projecte que em fa patir és la nova biblioteca central urbana, s'ha fet un procés participatiu en definir el pla funcional i sembla que volen fer un aiguabarreig d'altres coses.
Un altre és la Unió, no sé per què no s'obra? Allò està més que preparat per obrir les portes.

- En l'àmbit més personal, quina valoració fa d'haver estat alcaldessa?

- Va ser un període d'un any amb una campanya i va ser un any meravellós, d'aprenentatge, proximitat, on vaig fer un màster de ciutat i vaig aprendre moltíssim.

- Amb ganes de tornar a aspirar a ser alcaldessa?

- Amb ganes de què el projecte de JxSTC torni a la ciutat com a govern. Volem governar, ho volem fer des del pacte i per Sant Cugat.
 

L'exalcaldessa de Sant Cugat explica que el millor del 2019 va ser quan van guanyar les eleccions. Foto: Josep M Montaner


- Què esperen del govern actual?

- Esperem projecte, concreció i resultats, estem molt atents.

"Cal reconèixer la bona feina que ha fet el Pep Tugues, i en el bon nivell que ha deixat el Teatre Auditori"


- Quin va ser el millor i el pitjor moment del 2019?

- El pitjor tots els moments polítics mentre tenim els nostres companys a la presó o a l'exili. El millor moment va ser guanyar les eleccions.

- Segueix anant amb bicicleta?

- Oi tant! Ho faig per convicció personal però també hem de donar exemple. Els polítics hem de ser transmissors de certs valors. Sóc una ferma defensora de moure'm per la ciutat amb bicicleta o transport públic.

- I la música? Segueix pujant als escenaris?

- Sí. Ara a final de mes tenim dos concerts, un al Cafè Belgrado pel seu 30è aniversari i després en farem un de solidari per recollir fons pel càncer infantil a El Siglo.

Cens total:62.594
Escrutat100,00%
Vots comptabilitzats:44.18970,58%
Abstencions:18.42129,42%
Vots nuls:800,18%
Vots en blanc:2860,65%
PartitVots%Regidors
JUNTS12.14427,53%9
ERC-MES-AM8.59019,47%6
PSC-MpSC-CP5.36012,15%4
Cs5.18811,76%3
CUP-AMUNT4.87111,04%3
PP1.9344,38%0
SCeC-ECG1.7083,87%0
UNITS PER SANT CUGAT1.1922,70%0
PODEMOS1.1762,67%0
VOX8641,96%0
PRIMÀRIES5461,24%0
PROPOSEM XM2500,57%0

 

Participació