sentència de l'1-O

Romeva: «Sabem que a Espanya mai trobarem justícia»

Dos magistrats del sector progressista de l'alt tribunal s'oposen a la sentència, que obre la porta a portar la causa de Jordi Turull a Estrasburg

per Sergi Baixas, Sant Cugat del Vallès | 23 d'abril de 2021 a les 18:22 |
Raül Romeva ha visitat el centre de Sant Cugat durant la jornada de Sant Jordi | Sergi Baixas

L'exconseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, ha celebrat que s'obri el camí judicial per anar a Estrasburg. Ahir, el Tribunal Constitucional va fer pública la sentència que tombava el recurs d'empara de Jordi Turull contra la sentència del Tribunal Suprem que condemna el paretà a dotze anys de presó pels delictes de sedició i malversació. 

Tot i que el recurs d'empara no hagi tingut èxit, clou el recorregut judicial a les institucions espanyoles i permet abordar el Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) a Estrasburg. "És el recorregut que tocava fer. Òbviament estava previst que el TC no ens donés la raó tenint en compte amb qui tractem", ha reconegut el conseller santcugatenc. 


No obstant això, es mostra confiat perquè, als tribunals europeus, "el tema es mirarà des d'una vessant de justícia i no des d'una vessant de repressió política. Possiblement hem d'esperar que alguna cosa passi en positiu", ha dit Romeva. L'exconseller explica que el fet que el primer recurs valorat sigui el de Turull és una qüestió "totalment aleatòria", però preveu que amb la resta de recursos presentats pels presos polítics es segueixi "la mateixa dinàmica". 

"Sabem que a l'Estat espanyol mai hi trobarem justícia; i ara iniciem una nova etapa que ja veurem fins on ens porta. Nosaltres seguirem batallant perquè estem convençuts que tenim la raó", ha apuntat. Pel que fa a l'estratègia possible entre els represaliats, assegura que tots aniran en la mateixa direcció: "En Jordi (Turull) obre camí i els altres, anirem darrere". 


Aquesta tarda, Romeva s'ha passejat pels carrers de la seva ciutat gràcies a un permís penitenciari de 24 hores. Demà, torna a la presó. Abans però, ha volgut cridar a celebrar un Sant Jordi amb responsabilitat i ha remarcat que cal una "màxima celeritat" per posar les institucions al servei de la gent i desencallar les negociacions d'un nou govern per a Catalunya. 

 

 

Participació