Entitats i partits presenten un contenciós administratiu contra el Centre Direccional de Cerdanyola

El macrocomplex pretén construir més de 5.000 habitatges i zones comercials a tocar dels antics abocadors

22 d'abril del 2021
Actualitzat a les 17:32h
Recreació de com quedarà el Centre direccional, amb el Sincrotró i el Castell de Sant Marçal.
Recreació de com quedarà el Centre direccional, amb el Sincrotró i el Castell de Sant Marçal. | TeS
Entitats ecologistes i partits polítics de Cerdanyola sumen esforços per plantar-se davant del nou Pla Director Urbanístic (PDU) del Centre Direccional d'aquesta ciutat. "És l'última oportunitat", destaca la membre de Refem, Míriam Robles, en roda de premsa. 

El Centre Direccional està projectat a tocar del Parc Tecnològic del Vallès, a la carretera que connecta Cerdanyola amb Sant Cugat. El projecte afecta 470 hectàrees i inclou la construcció de 5.400 habitatges, un complex amb un sostre comercial de 57.000 metres quadrats i 1,5 milions de metres quadrats de sostre per activitats econòmiques, entre el castell de Sant Marçal, l'estació de l'R8 de Rodalies, a tocar dels antics abocadors. 

Un planejament que durant anys ha estat fortament rebutjat per les entitats ecologistes que ho consideren perillós per la proximitat amb els gasos que extreu el terreny. Precisament, l'Ajuntament de Sant Cugat va presentar al·legacions al nou PDU, aprovat l'estiu del 2019 apel·lant a la preocupació de mobilitat, comercial i mediambiental. 

Ara però, Refem el Direccional, Cerdanyola sense abocadors, Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura a Catalunya (ADENC), la Plataforma Cívica en Defensa de Collserola i els partits de Cerdanyola Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Guanyem i En Comú Podem (ECP), han decidit prendre part del conflicte i han presentat un recurs contenciós administratiu "per demostrar la incompatibilitat entre la contaminació dels abocadors i els més 5.000 habitatges”, apunta Robles. Així doncs el document també fa referència a la manca de sostenibilitat del projecte pel que fa al corredor natural que connecta la Serra de Collserola amb Sant Llorenç del Munt i l'Obac. "És l'únic pas de connexió per la fauna", insisteix Robles. 

Col·laboració ciutadana 

Per fer-ho, però, necessiten de la col·laboració econòmica de la ciutadania. Els costos del procés judicial que tot just ha començat ascendeix a uns 12.000 euros. Fins ara, amb aportacions de les entitats i partits s'han aconseguit al voltant de 3.000 euros. Està previst que la setmana vinent es posi en marxa una campanya de recollida d'aportacions econòmiques amb recompenses per als mecenes. 

Què és el Centre Direccional de Cerdanyola?

El conflicte ve de lluny. L'any 2017 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va suspendre el primer PDU a la zona  deixant-lo sense efecte gràcies al contenciós administratiu que la desapareguda entitat Via Verda, havia presentat l'any 2014.

No obstant això, el departament de Territori i Sostenibilitat juntament amb l'Incasòl, han tirat endavant un nou planejament, aprovat el passat juliol del 2019. Tot i que inclou alguns canvis, com ara la rebaixa del sostre comercial, una de les principals queixes del petit comerç de Sant Cugat i Cerdanyola, des de les entitats consideren que no són suficients i és per això que han decidit passar la reivindicació als tribunals.