La riera de Saladrigues i el pont del Camí de la Salut, protagonistes del ple d'abril de Valldoreix

L'EMD també ha aprovat tirar endavant una iniciativa per reconèixer el llegat de les valldoreixenques

Ple telemàtic del mes d'abril de la Junta de Veïns de Valldoreix
Ple telemàtic del mes d'abril de la Junta de Veïns de Valldoreix | EMD de Valldoreix
22 d'abril del 2021
Actualitzat a les 20:21h

El ple ordinari del mes d'abril ha donat el tret de sortida amb un minut de silenci en memòria de l'economista i activista santcugatenc Arcadi Oliveres que va morir a principis d'abril arran d'un càncer de pàncrees. 

Per altra banda, la sessió plenària del mes d'abril que ha decidit els dies 3 de març (Sant Medir) i el 16 de setembre (Sant Cebrià) com a festes locals pel 2020, també ha suposat el comiat de la vocal de Cs, Anna Cano, que deixarà de ser la representant de Ciutadans a la Vila de Valldoreix per "assumptes personals i incompatibilitats laborals". La substituirà José Miguel García que s'inaugurarà el proper mes de maig. Cano ha rebut paraules d'afecte per part dels seus companys de plenari.

Fil a l'agulla a Saladrigues i Buscarons

Després que aquest dilluns l'Ajuntament de Sant Cugat es comprometés a posar fil a l'agulla a les obres de la riera de Saladrigues i del torrent de Buscarons, ara ha arribat el torn de Valldoreix. El projecte d'arranjament de la zona, valorat en vuit milions d'euros, finalment es desencalla després de quedar aturat més de cinc anys per l'elevat cost del projecte. Ara, ambdues administracions es comprometen per unanimitat a buscar subvencions per sufragar les despeses i iniciar la licitació de l'obra.

L'estat de mala conservació de l'àrea ha provocat al llarg dels anys diversos problemes entre el veïnat de la Vila i de La Floresta com, per exemple, l'expulsió de les aigües de la riera a la superfície. 

Protegir l'antic pont del Camí de la Salut

L'EMD ha aprovat inicialment la convalidació del projecte de restauració del pont del Camí de la Salut amb un pressupost de 63.000 euros que ha estat redactat pels serveis tècnics del Consorci del Parc Natural de Collserola i que assumiria l'Ajuntament de Sant Cugat com a partida reservada. 
 

El pont del Camí de la Salut de Valldoreix Foto: EMD de Valldoreix


Els fets es remunten a l'estiu de 2017 quan, durant les obres d'arranjament del Camí de la Salut, va quedar al descobert un pont del segle XIX que creuava una fàbrica al torrent de Can Barba. Degut al seu interès patrimonial, l'EMD justifica la necessitat de restaurar el pont i consolidar aquest punt d'interès en l'itinerari a peu de la zona. 

Les obres de restauració consisteixen en la neteja de la fàbrica i la reconstrucció del coronament a base de sardinell de maó massís i recuperació de la inscripció. L’entorn del pont s’adequa amb murs de contenció a base de gabions per tal de deixar la major part possible del pont al descobert, i la pavimentació amb pedra de la llera del torrent en el pas del pont per tal d’evitar l’erosió. Es continua el camí amb un paviment de grava-sauló i travesses de fusta, i es complementa amb la col·locació de dos bancs, un cartell informatiu i vegetació arbustiva en els talussos creats.

Nou servei tècnic-jurídic

S'aprova la contractació d'un nou servei d'assessorament tècnic i jurídic en temes d'urbanisme (arquitecte i advocat) per un import total de 48.400 euros que no ha convençut a l'oposició. Els vocals d'ERC-MES i CUP consideren que es tracta d'una duplicitat de serveis i reivindiquen apostar pel servei públic en comptes de recórrer a una assessoria privada. A més, també han demanat que es respongui el fons de les al·legacions fetes pel cap d'Urbanisme i Mobilitat, Miquel Díez, exposades per l'expedient de la modificació pressupostària que el govern ha aprovat en solitari inadmetre-les per la forma de la qüestió.

Valldoreix, contra el suïcidi

La Junta de Veïns de Valldoreix ha aprovat per unanimitat declarar-se una vila "compromesa amb el benestar emocional i la salut mental, actuant per prevenir suïcidis i atenent als supervivents"; especialment tenint en compte els efectes de la pandèmia de la Covid-19 a la nostra societat. Una moció també aprovada a l'Ajuntament de Sant Cugat, a principis de setmana.

En aquest sentit, la moció es compromet a impulsar actuacions en aquest àmbit, com per exemple la creació d'una campanya de conscienciació, sensibilització, informació, formació i promoció de la salut mental; elaborar una campanya específica de prevenció de suïcidi; i que es revisi el protocol de suïcidis existent per incorporar actuacions en l'àmbit de la prevenció. Així mateix, també es demana a la Generalitat l'habilitació d'un telèfon per atendre les situacions d'emergència vinculades als intents de suïcidi amb la màxima agilitat. La vocal del PSC, Susana Casta, s'ha mostrat disgustada perquè la moció presenta acords que s'escapen dels recursos i àmbits competencials de l'EMD i ha reclamat que es porti al Parlament de Catalunya "si de veritat és vol solucionar el problema". Una reivindicació que la vocal de Junts per Valldoreix ha reivindicat com a "aportar un granet de sorra". 

Reconèixer el llegat de les valldoreixenques

Aprovada la moció presentada pel PSC per corregir el "greuge històric" que pateixen les dones en el nomenclàtor dels carrers i places de la vila i retre homenatge a les seves figures. Per aquest motiu, s'ha aprovat posar en marxa una iniciativa oberta a la participació ciutadana per esbrinar quins veïns i veïnes hagin tingut "una conducta exemplar al llarg de la història i ajudat a fer de Valldoreix el que és ara, ja sigui en la vessant social o professional".

Per la seva banda, també s'ha donat llum verda a la moció d'ERC-MES per tal de dissenyar i implementar Plans d'Igualtat dirigits per a la ciutadania de Valldoreix, amb el suport de l'Oficina de les Dones i LGTBI de la Diputació de Barcelona i en coordinació amb el consistori santcugatenc que compti amb la participació activa dels agents implicats. El vocal de la CUP, Ferran Margineda, ha lamentat que mocions d'aquestes característiques ja s'havien aprovat en plens anteriors per quedar "oblidades i guardades al calaix". Ambdues, han estat votades a favor per tots els partits menys Cs, que s'ha abstingut.