Quin és el futur de Sol i Aire i Mas Fortuny?

El nou PEPNat no legalitza els dos enclavaments santcugatencs, però tampoc n'és bel·ligerant

El barri Sol i Aire se situa enmig del Parc de Collserola
El barri Sol i Aire se situa enmig del Parc de Collserola | GSV
19 d'abril del 2021

Fa dues setmanes, la Generalitat de Catalunya va aprovar finalment el pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola (PEPNat). Aquest nou document ordena i regula els usos i activitats de l'espai natural vetllant per la seva màxima "protecció i conservació". Amb el pla definitiu a la mà, quin és el futur que depararà a les urbanitzacions santcugatenques de Sol i Aire i Mas Fortuny ubicades enmig del bosc?

En un principi, el pla inicial sí que suposava una amenaça per a aquests enclavaments fora d'ordenació. En aquest sentit, es van identificar els diferents nuclis habitats amb la denominació Espais de Regulació Especial (ERE) que serien susceptibles de trobar-se en "sòl edificat i en situació de disconformitat urbanística". Aquest text incloïa el desenvolupament d'un pla d'actuació que preveiés i regulés els mecanismes concrets a través dels quals s'abordaria el "tractament de les edificacions existents i la restitució dels valors ambientals afectats"; derivant en un inevitable desmantellament.

No obstant això, gràcies a una modificació del text refós del polèmic apartat al Consell de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), les dues urbanitzacions santcugatenques poden respirar tranquil·les. Ara, amb el nou redactat s'apunta a que la gestió d'aquests espais haurà de comptar amb la participació preceptiva de les corporacions locals del terme municipal on s'ubiqui l'ERE, podent impulsar i promoure actuacions amb els permisos de l'òrgan gestor del parc i de les administracions sectorials que corresponguin.

Si bé és cert que el nou PEPNat no legalitza aquests enclavaments històrics, tampoc n'és bel·ligerant i relega la gestió i futur d'aquests espais a l'Ajuntament que corresponguin per terme municipal. Cal recordar que en aquests terrenys es manté la prohibició de construir-hi més habitatges dels existents ni fer obres d'ampliació.

Així doncs, en el cas de Sol i Aire i Mas Fortuny, tal com explica a NacióSantCugat el conseller de JxCat al consell de l'AMB i regidor de JxSTC, Joan Puigdomènech, al ple de Sant Cugat tots els grups polítics es mostren compromesos amb protegir ambdues urbanitzacions destacant la gran tasca de "conservació i protecció" que realitza el veïnat a primera línia del Parc com si fos un batalló expert d'un exèrcit de voluntaris.

Per altra banda, Puigdomènech també recorda que en un inici part del barri de Les Planes i Can Cortés es trobaven en la mateixa situació que Sol i Aire i Mas Fortuny i, al cap d'uns anys, van acabar sent legalitzades. Potser d'aquí uns anys, aquest podria ser el futur que tant desitja el veïnat d'aquests dos enclavaments.