Desmuntant el mite de les okupacions a Sant Cugat: cauen un 50% en els últims quatre anys

Els motius que juguen a favor de presentar una expansió injustificada del fenomen okupa poden ser diversos però la realitat és tossuda

L'okupació no ha experimentat cap tipus creixement exponencial en els darrers anys sinó al contrari, s'ha desplomat
L'okupació no ha experimentat cap tipus creixement exponencial en els darrers anys sinó al contrari, s'ha desplomat | Albert Alemany
04 de juny del 2021

Sant Cugat té un greu problema i aquest és l'emergència habitacional fonamentada en la manca d'habitatge i de lloguer assequible. El dret de l'habitatge està amenaçat i molts veïns de la ciutat es veuen expulsats, impotents davant dels preus abusius i l'especulació del metre quadrat santcugatenc. Aquest és un problema seriós que encapçala un dels eixos d'acció fonamentals del nou tripartit. Ara bé, el moviment okupa, per contra, no ho és.

Mites, rumorologia, alarmisme... Els motius que juguen a favor de presentar una expansió injustificada del fenomen okupa poden ser diversos i les conseqüències variades, però la realitat és tossuda. L'okupació no ha experimentat cap tipus creixement exponencial en els darrers anys, sinó al contrari, s'ha desplomat.

Segons dades de la Policia Local de Sant Cugat a les quals ha pogut tenir accés NacióSantCugat, l'any 2017 es van registrar 90 habitatges ocupats al municipi. Un any després, la xifra queia als 79 immobles, i l'any 2019 les dades es van reduir encara més arribant als 50. Si bé és cert que durant l'any pandèmic s'ha comptabilitzat un petit increment a l'inici-al mes de setembre de 2020 el cos policial en registrava 61-; a data d'abril del 2021 les xifres han tornat a caure situant-se de nou en 51.

Allà on més han disminuït el nombre d'okupacions ha estat al barri de La Floresta que ha caigut de 27 a 11 en els últims quatre anys. Una situació que també s'ha observat a Mira-sol passant de 19 a 6 en el mateix període de temps. Pel que fa al nucli urbà i a Valldoreix les dades es mantenen bastant similars amb una vintena i una desena de casos respectivament. L'únic barri on ha pujat l'índex ha estat a Les Planes que ha augmentat de 10 a 13 casos. 

Malgrat tot, la reducció de casos en termes generals és notable i des del 2017 el nombre d'habitatges okupats a Sant Cugat s'ha desplomat més d'un 46%. 

En aquest sentit, tenint en compte que el parc habitacional de la ciutat és d'aproximadament 33.000 habitatges, aquesta cinquantena de casos -majoritàriament en immobles buits en propietat d'entitats bancàries- no suposa una greu problemàtica de ciutat sinó que, tal com relaten membres del govern, es tracta d'una pràctica episòdica i puntual que afecta tan sols el 0,15% del parc total.