JxSTC s'enroca i carrega contra Ragull Centre: «Farem tot el possible perquè no s'executi»

La cap de l'oposició Carmela Fortuny titlla el projecte de "nyap urbanístic" i assenyala que és "trampós"

L'alcaldessa Mireia Ingla amb la tinència d'alcaldia Francesc Duch i el director corporatiu d'enginyeria de Ferrer International
L'alcaldessa Mireia Ingla amb la tinència d'alcaldia Francesc Duch i el director corporatiu d'enginyeria de Ferrer International | Aj. Sant Cugat / Lali Puig
16 d'abril del 2021
Actualitzat a les 14:21h

"El model urbanístic està en perill". Així de contundent s'ha pronunciat la portaveu de Junts per Sant Cugat (JxSTC), Carmela Fortuny, durant una roda de premsa per avaluar el projecte del nou complex gegantí Ragull Centre d'11 plantes que va presentar la setmana passada l'equip de govern. Un acord entre Laboratoris Ferrer, propietària dels terrenys, i l'Ajuntament que permetrà impulsar una "nova centralitat" amb 118 habitatges i diversos comerços en un solar de més de 10.000 metres quadrats a la rambla del Torrent d'en Xandri (Monestir-Sant Francesc) a través d'una requalificació del sòl reservat a usos industrials del polígon de Can Magí.

"No donem crèdit; és un nyap urbanístic", ha assenyalat la líder de l'oposició. "Aquest projecte trenca el consens i l'encaix arquitectònic de la ciutat amb la construcció de dos blocs de pisos rusc que quedaran apartats en un espai residual i marginal". Consideren que el tripartit ha tingut una "ocurrència" nascuda de la improvisació i que s'ha "precipitat" a causa de les presses per presentar algun projecte en l'àmbit de l'habitatge. 

Fortuny alerta que Ragull Centre obre la porta a tenir una ciutat més densificada i compacte afegint-s'hi una "pèrdua de sòl industrial" que exposen com a molt valuós esdevenint, tot plegat, en "conseqüències nefastes" per a Sant Cugat. "És un despropòsit", ha afirmat remarcant el fet que els pisos projectats tindrien vistes sobre el propi polígon i amb l'oposició veïnal. 

Conflicte obert

Acompanyada dels regidors Carles Brugaroles i Joan Puigdomènech, tots ells es mostren preocupats sobre aquest model en cas que es vulgui de fer extensible a altres punts de la ciutat. JxSTC indica que aposta per un creixement "sostingut i de baixa densitat" que busqui l'equilibri per a la generació d'oportunitats. En aquest sentit, apunten que Ragull Centre provocarà un conflicte obert sobre els usos residencials i industrials dels terrenys que acabaran amb l'expulsió de la indústria de Can Magí. A més, Brugaroles considera que el projecte amenaça el petit comerç i economia urbana de la zona pels nous locals que s'hi volen instal·lar. "És un desastre", critica. 

En aquest sentit, asseguren que ja existeixen altres alternatives en ubicacions previstes en el PGM per acollir noves centralitats com ara a la zona nord de Can Mates o Can Fontanelles. "És un pas enrere per a Sant Cugat", afirmen sobre el nou espai que asseguren s'ha volgut vendre i explicar de forma "tramposa". 

Per tots aquests motius, JxSTC s'enroca i presenta un rebuig frontal contra la proposta i avisen que "faran tot el possible perquè no s'executi". Fortuny ha recordat que projectes d'aquestes dimensions impliquen multitud de tramitacions i aprovacions on, confien, seran capaços d'aturar-lo. "El barri de Sant Francesc no es mereix la construcció d'aquestes dues torres i que se'ls enganyi cridant-los a un procés de participació per només fer-los escollir el nom de la plaça", esgrimeixen.

El principal partit de l'oposició critica que el tripartit no estigui fent un "ús modèlic" de la seva majoria absoluta i recorden que no estan en contra de projectes d'aquest tipus per ampliar el parc d'habitatge al municipi, però que s'ha de fer "amb cap i consens". "Nosaltres hem aplaudit l'operació del Garden Center", apunten incidint en el manteniment del teixit urbà de Sant Cugat.