reportatge

Llibreters i floristes esperen fer calaix en una diada de Sant Jordi adaptada a la Covid-19

L'Ajuntament de Sant Cugat permetrà als negocis col·locar una parada davant dels establiments i les activitats culturals s'allargaran fins el 25 d'abril

per Cristina Gómez , Sant Cugat, 19 d'abril de 2021 a les 09:00 |
Llibreries i floristeries es preparen per donar la benvinguda al Sant Jordi 2021. | Roger Navarro
Dies abans d’una de les tradicions més estimades pels catalans, Sant Cugat es prepara per retornar als carrers l’esperit de la diada de Sant Jordi. No obstant això, en plena quarta onada de la Covid-19, l’Ajuntament de la ciutat s’ha vist obligat a adaptar la celebració primaveral a la situació sanitària actual. Des de NacióSantCugat hem volgut conèixer com els dos gremis protagonistes de la diada, encaren aquest 23 d’abril.

Llibreters i floristes es troben expectants a l’espera del dia assenyalat, tot i que confien millorar les vendes de la diada passada que, coincidint de ple amb el confinament, es va ajornar al juliol. Sònia Pagès, propietària d’Amazònia Flors al carrer Doctor Murillo, manifesta que les institucions no van fer el seguiment ni suport adient perquè la proposta triomfés i coincideix, juntament amb les floristeries Rosa Maria Segura i Blooms, de titllar el Sant Jordi d’estiu de “desastrós”.


Per la seva banda, Pablo Jiménez d’El Celler de Llibres afirma que “tot i ser una proposta interessant, només vam aconseguir facturar al voltant del 15 i 20% d’un Sant Jordi normal”.
 

Els clients han de posar-se gel hidroalcohòlic i guants abans de tocar els llibres. Foto: Roger Navarro


Per tal d’alleugerir aquest dia tan esperat, les activitats previstes per la diada van iniciar el passat 10 d’abril i s’allargaran fins al dia 25 d’aquest mes. Pel que fa a les habituals parades de llibres a la plaça d'Octavià i de roses a cada cantonada, enguany la seva venda ha quedat restringida només als negocis i al davant dels mateixos establiments.


Tot i això, les parades només podran col·locar-se el dia 23, a diferència de les propostes culturals, que duraran diversos dies. En el cas de les llibreries Paideia i Pati de Llibres, hauran d’encarar la venda únicament dins de la botiga, ja que per la seva ubicació al Carrer Santa Maria i Xerric respectivament, no poden habilitar la parada.

Tanmateix, les llibreries seguiran oferint el descompte de Sant Jordi, que algunes han decidit adaptar. “Farem el 10% habitual del dia 23” afirma David Oliva d’Alexandria Llibres, mentre que Adela Noveira, de la Paideia assegura que “farem un 10% de descompte el dia 22, 23 i 24”. 

L’Ajuntament ha deixat el control de l’aforament a càrrec dels establiments, que hauran de procurar adoptar les mesures necessàries per garantir la fluïdesa de clients. “Seguiré limitant l’aforament a dues persones i ventilant la botiga tal com ho he estat fent fins ara” diu Sònia Pagès d’Amazònia Flors.
 

El florista prepara un ram de roses. Foto: Roger Navarro


Ho confirma també Vicente, de la floristeria Moshi al Carrer Major, que afirma que “permetem dues o tres persones com a màxim dins de la botiga, fàcil de controlar perquè tenim el taulell prop de l’entrada”.

La majoria d’establiments també seguiran oferint l’opció d’encarregar a domicili per agilitzar les comandes. Tant el gremi de llibreters com el de floristes animen als santcugatencs a celebrar la diada, sempre des de la responsabilitat ciutadana. 

 

Participació