Tot el que has de saber sobre la celebració de Sant Jordi a Sant Cugat

Del 10 al 25 d'abril es faran diverses activitats com concerts, espectacles, exposicions, lectures, mostres de ball, presentacions i signatures de llibres, recitals, tallers o titelles

Roda de premsa de Sant Jordi 2021 a Sant Cugat.
Roda de premsa de Sant Jordi 2021 a Sant Cugat. | Aj. Sant Cugat / Lali Puig
17 d'abril del 2021
Sant Cugat tornarà a tenir parades de llibres i roses als carrers per Sant Jordi, un any després d'haver-se hagut de suspendre una de les diades més nostrades de Catalunya. Després d'una jornada confinada i una recuperació de la tradició en ple mes de juliol, la ciutat es prepara perquè l'essència de Sant Jordi torni a les places i carrers. 

"Aquest és un Sant Jordi que agafem amb més ganes que mai" ha expressat la tinenta de Cultura, Esther Madrona, en roda de premsa. Amb una programació de propostes culturals més enllà del 23 d'abril, la ciutat acollirà concerts, espectacles, exposicions, lectures, mostres de ball, presentacions i signatures de llibres, recitals, tallers o titelles. "Tenim la voluntat d'estirar el concepte de les lletres a altres vessants com l'artística, la musical o la dibuixada", ha afirmat Madrona. 

Aforaments limitats i reserva d'entrades 

Com ja és habitual en pandèmia, totes les activitats estaran subjectes a la normativa del Procicat per evitar contagis i algunes tindran aforaments limitats i es requerirà la reserva d'entrada o invitació de manera prèvia. També a causa de la pandèmia, la venda de llibres i roses en parades al carrer el divendres 23 d'abril queda limitada exclusivament davant dels establiments autoritzats.

Les activitats per al públic familiar seran les protagonistes per la Diada de Sant Jordi amb la programació de l’hora del conte, un espectacle de màgia o tallers infantils a les tres biblioteques de Sant Cugat: biblioteca de Mira-sol Marta Pessarrodona, biblioteca de Volpelleres Miquel Batllori i biblioteca Central Gabriel Ferrater.

Museus de Sant Cugat també s’hi sumen a la celebració de Sant Jordi amb diverses activitats al Monestir,  com també ho fan les entitats de Cultura Popular i Tradicional amb una mostra de balls i música, el dissabte 24 d'abril a la plaça de l’U d’Octubre.

Música concursos i taula d'escriptors

El Celler Modernista acollirà el concert de swing amb l’Orquestra Moderna Fusió i un altre escenari serà la plaça de l’U d’octubre, amb el matí musical d’Aula de So, un concert de sardanes a càrrec de Cobla Principal del Llobregat, i també la música de diferents entitats de cultural popular i tradicional. La plaça d’en Coll acollirà l’actuació de Teatre Musical, a càrrec l’Aula de So. I no pot faltar a la cita el tradicional concert de Sant Jordi a càrrec de l’Orquestra Simfònica Sant Cugat, que es farà al Teatre Auditori el divendres 23 d’abril, a les 20 hores.

En aquesta edició s’han volgut incloure activitats expressament dirigides al públic juvenil, com ara un taller per descobrir el món del lettering, un taller d’escriptura creativa o el concurs #InstaClaustre, amb la col·laboració de Cugat Mèdia. El mateix mitjà organitza la 14a edició el concurs de microrelats on poden participar persones des dels 12 anys. 

La taula d’escriptors, organitzada pel Tot Sant Cugat, reapareix aquest cop a la rambla del Celler. Aquesta 8a edició es farà el dissabte 17 d’abril, de 17.30 h a 20 h, amb la participació d’una cinquantena d’autors i autores que signaran els seus llibres.
 

Carolina Camañes explicant els elements de l'exposició Poemes visuals de Sant Jordi. Foto: Aj. Sant Cugat / Lali Puig



L’associació d’art de Sant Cugat Firart s’hi ha volgut sumar a la celebració de Sant Jordi amb l’exposició La Vitrina: poemes visuals de Sant Jordi, comissionada per Carolina Camañes, que es podrà veure a la Biblioteca Central Gabriel Ferrater, fins al 12 de juny. Precisament, Camañes, ha explicat que a la vitrina està plena de llibres en forma "d'art conceptual que és un codi meravellós perquè no parla d'idiomes". 

En el marc de la Diada, es retrà homenatge al poeta Joan Margarit, poeta d’honor del Festival Nacional de Poesia de Sant Cugat 2013 i que va morir el passat mes de febrer, amb el recital de poesia Acabant el Poema, a càrrec de l’actor Pep Planas, al Celler Modernista. La trobada de clubs de lectura de la ciutat, amb l’escriptor Jordi Lara i la moderadora Agnès Prats, posarà el punt final als actes de celebració de Sant Jordi 2021.

La imatge de Sant Jordi 2021, obra de la il·lustradora Patricia Herreruela, ha volgut donar el protagonisme a les llibreries, un sector  també afectat per la pandèmia. En aquest sentit, com a mostra de suport, l’Ajuntament facilitarà a les llibreries de Sant Cugat unes bosses on poder lliurar els llibres adquirits. "Animo a tothom a gaudir de Sant Jordi, de la cultura a l’aire lliure i a comprovar com de diversa és l’expressió creativa a partir de les lletres", ha remarcat Madrona. 
 

Programa Cultural Sant Jordi 2021 by naciodigital on Scribd