Urbanisme

«Ragull Centre»: Acord històric per construir un nou complex residencial amb 72 habitatges públics de lloguer a Sant Cugat

Un projecte nascut a partir d'un conveni de col·laboració entre l'empresa Ferrer, propietària dels terrenys, i l'Ajuntament

per Sergi Baixas, Sant Cugat del Vallès | 9 d'abril de 2021 a les 18:58 |
L'alcaldessa Mireia Ingla amb la tinència d'alcaldia Francesc Duch i el director corporatiu d'enginyeria de Ferrer International | Aj. Sant Cugat / Lali Puig
Ragull Centre és el nom del gegantí nou complex que es construirà en un solar de més de 10.000 metres quadrats de la rambla del Torrent d'en Xandri, al barri de Monestir-Sant Francesc. Un acord històric entre Laboratoris Ferrer, propietària dels terrenys, i l'Ajuntament de Sant Cugat que permetrà impulsar una "nova centralitat" amb 118 habitatges (72 dels quals de protecció oficial), diversos locals i un supermercat; tot engalanat d'espais lliures, parcs i jardins públics. 

El conveni inclou la requalificació del sòl reservat a usos industrials per impulsar una millora de la situació urbanística de la ciutat en relació amb l'emergència habitacional que assola el municipi i una major diversificació d'usos i un millor repartiment de sostre públic-privat. Així doncs, es transformarà l'ús industrial del terreny en una combinació d'usos destinats a activitats econòmiques i comercials, residencial i d'equipaments a canvi d'una cessió pública que haurà de ser aprovat pel ple. La previsió és que els tràmits urbanístics estiguin aprovats durant l'any 2023.


En roda de premsa, l'alcaldessa Mireia Ingla ha recalcat que el projecte neix de la voluntat del govern de repensar l'urbanisme de la ciutat i generar noves oportunitats de futur pel que fa al seu creixement. "El Ragull Centre és una gran oportunitat per Sant Cugat, sobretot per generar més habitatge públic i contribuir a frenar l'emergència habitacional que patim", ha assenyalat la republicana que també destaca la importància de potenciar un teixit urbà mixt més sostenible, densificat i amb una major concentració de diversificació d'usos. 
 

L'alcaldessa Mireia Ingla amb la tinència d'alcaldia Francesc Duch i el director corporatiu d'enginyeria de Ferrer International Foto: Aj. Sant Cugat / Lali Puig


I és que, com a línia d'acció del tripartit, la voluntat, asseguren, continua sent dedicar tots els esforços per trobar nous espais on construir un parc d'habitatge públic de lloguer assequible anant, si fa falta, de la mà amb la iniciativa privada. A més, Ingla ha remarcat la transcendència que el nou complex s'impulsi concretament a Sant Francesc, un dels barris més antics del municipi i que més necessita de diversos projectes de transformació per "donar-li vida i dotar-lo de serveis". 

Ragull Centre


El complex estarà constituït per 118 habitatges, dels quals 72 seran de lloguer protegit i 46 de renta lliure.  La previsió és que a les plantes baixes (3.500 m2) es construeixin locals perquè s'hi puguin instal·lar activitats econòmiques i un supermercat. També es reservarà un espai de 2.500 m2 en planta baixa i 6.750 m2 en magatzem soterrani per a serveis municipals. Un espai acompanyat d'un aparcament de 308 places d'aparcament, de les quals 158 donaran servei a la zona comercial i la resta per als habitatges. Finalment també s'hi destinaran 1.780 m2 a la superfície per a espais lliures, parcs i jardins. 
 

El Ragull Centre s'ubicarà al solar de la rambla del Torrent d'en Xandri Foto: Aj. de Sant Cugat / Lali Puig


Promoció rècord per a habitatge assequible

Una de les característiques més destacades del projecte és l'altíssim percentatge d'habitatge que serà protegit. Dels 118 pisos, 72 (el 61% del total) seran gestionats per l'empresa municipal Promusa. Un percentatge rècord a Sant Cugat que estableix, tal com apunta la tinència d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, un horitzó estratègic de ciutat "polièdrica" a l'hora de plantejar-se futurs escenaris de creixement o transformació urbanística com per exemple la zona de can Fontanals o Can Mates-oest.

El consistori anuncia que té previst obrir un procés participatiu en el marc del consell de barri Centre-est per tal d'escollir el nom de la nova plaça del complex per tal d'involucrar la ciutadania en la concepció d'aquest nou espai. 

 

Participació