Sant Cugat crearà una coordinació tècnica dels Agents de Civisme abans que acabi el mandat

El govern ha anunciat la voluntat de consolidar el servei prioritzant la cohesió i la proximitat

Nous Agents de Civisme de Sant Cugat.
Nous Agents de Civisme de Sant Cugat. | Aj. Sant Cugat / Lali Puig
07 d'abril del 2021
Actualitzat a les 16:41h
Els Agents de Civisme de Sant Cugat passaran a tenir una coordinació tècnica abans que acabi el mandat. Aquesta és la voluntat amb la qual s'ha compromès el govern local per tal de "consolidar el servei", ha expressat l'alcaldessa, Mireia Ingla. Ho ha dit acompanyada del tinent d'alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat, Pere Soler, i els vuit nous agents que s'incorporen aquests dies a la ciutat, en una roda de premsa aquest dimecres al migdia.

L'objectiu és que abans d'acabar el mandat, l'any 2023, s'hagi tirat endavant la creació d'un cos tècnic per coordinar els Agents Cívics, provinents dels plans d'ocupació temporals. D'aquesta manera, l'Ajuntament tindria un equip de tècnics encarregats de coordinar les tasques i determinar les funcions dels agents, en cada moment. No obstant això, aquesta estructura fixa també se seguirà combinant amb una estructura temporal basada en plans d'ocupació adreçats a persones amb dificultats d'accés al mercat laboral.

Soler també ha anunciat que per primera vegada els Agents Cívics formaran part del pressupost municipal per la compra de material, indumentària, etc. Fins ara el pressupost destinat a aquests elements provenia del pressupost de la Policia Local.

En aquesta línia, el govern de Sant Cugat ha insistit en la voluntat que els Agents Cívics formin part de l'àrea de Presidència en lloc de Seguretat -com fins ara- per donar-li una dimensió més transversal. La idea és no dedicar-se exclusivament a actuacions en l'àmbit associat a protecció civil sinó donar resposta a altres qüestions més relacionades amb àrees com podrien ser Serveis Urbans i Qualitat Urbana, Serveis Socials, Sostenibilitat, Cultura, Comerç, etc.

Cohesió i proximitat

Tant Ingla com Soler han destacat "l'excel·lent feina en favor de la convivència i la cohesió ciutadana al municipi" I encara més en el context de pandèmia que estem vivint. Per això des de l'Ajuntament apostarem per consolidar definitivament aquest servei", ha afirmat Ingla. Soler ha insistit en el fet que "representen una aposta del nostre govern en favor de la proximitat i la cohesió social a Sant Cugat".

En aquest sentit, Ingla ha volgut recordar la ingent tasca dels Agents durant els mesos més durs de la pandèmia, però també amb les fases de desescalada i les situacions actuals de restriccions perimetrals i normatives que cal complir. Han informat la població sobre aspectes com el correcte ús de mascaretes, les mesures de distància social, fent repartiment d'EPI a comerços i escoles bressol o repartiment de mascaretes al transport públic (bus i FGC).
 

Agents de Civisme de Sant Cugat. Foto: Aj. Sant Cugat / Lali Puig



D'altra banda, enguany també han fet tasques extraordinàries com el suport al dispositiu de les eleccions al Parlament de Catalunya; tasques relatives a la implantació de l'Anella Verda; suport informatiu a la Fira de Reis de la rambla del Celler; enganxades de cartells campanyes específiques; o suport a l'ordre públic.

En aquest sentit, Soler ha avançat que les pròximes setmanes també informaran la ciutadania de l'entrada en vigor de la Zona de Baixes Emissions a partir de l'1 de maig a Sant Cugat i que es posarà en marxa una nova campanya per avisar -amb adhesius- als vehicles que estiguin mal aparcats.

Actualment els Agents de Civisme es contracten a través de Plans d'Ocupació –impulsats amb l'ajuda de l'AMB o la Diputació- adreçats a persones amb dificultats d'accés al mercat laboral. Els contractes, que són per a 8 o 10 persones, tenen una durada aproximada d'un any. Enguany és la sisena vegada que l'Ajuntament impulsa aquest servei, que es va iniciar el 2016. Fins ara un total de 40 persones han treballat com a Agent de Civisme a la ciutat.

Duen a terme tasques d'informació, sensibilització i promoció d'actituds cíviques amb la finalitat de fomentar accions de bona convivència i respecte entre la ciutadania, així com el bon ús dels béns públics i privats de la ciutat. Presta suport a la resta dels serveis de l'Ajuntament i facilita el correcte desenvolupament d'activitats a la via pública o als espais i equipaments públics.

L'acte també ha comptat amb la presència de la tinenta d'alcaldia de Promoció Econòmica, Ocupació, Empresa i Comerç, Elena Vila, i el regidor de Seguretat Ciutadana, Esports i Benestar Animal, Francesc Carol.