patrimoni

Apareix una esvàstica a les restes arqueològiques del segle XII del Castell de Canals

La troballa havia tingut lloc aquest mateix mes de març i ja ha estat víctima d'un acte vandàlic

per NacióSantCugat, 6 d'abril de 2021 a les 14:00 |
L'acte vandàlic comès aquesta Setmana Santa contra una estructura del segle XII | EMD Valldoreix
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 d'abril de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les recents trobades restes arqueològiques del Castell de Canals ja han estat víctimes d'actes vandàlics. Aquest matí, les noves estructures que daten del segle XII s'han despertat amb diverses pintades fetes amb graffiti; entre elles una esvàstica i un penis enmig d'altres paraules il·legibles.


Des de l'EMD de Valldoreix, han denunciat a través de les xarxes socials que aquest acte vandàlic "deixa de ser una bretolada per passar a ser un intolerable atemptat contra el llegat històric de la Vila".
 

La intervenció arqueològica que s’ha estat duent a terme al llarg del mes de març sota la direcció de l’arqueòleg Eduard Píriz, ha tret a la llum noves estructures que donaven forma al conjunt arquitectònic del Castell de Canals.

Entre les noves descobertes fetes per l’equip d’investigadors es poden apreciar el perímetre del primer edifici del castell amb la seva escarpa, diferents arcs constructius, murs i estructures que defineixen com era el turó de la fortificació valldoreixenca, com també les sitges, que servien per emmagatzemar els cereals. L’excavació també ha posat al descobert elements d’ús quotidià com restes de vaixelles, llànties, monedes de l’època del rei Jaume I i, fins i tot, un picarol.


Per aquells que ho vulguin veure de prop, l'EMD ha organitzat una visita oberta a tota la ciutadania al turó del Castell de Canals. Es farà el dissabte 10 d'abril a les 11 h de la mà del director de la intervenció Eduard Píriz i de l’historiador valldoreixenc Juanjo Cortés.

La visita guiada al Castell de Canals seguirà tots els protocols de seguretat sanitària que s’apliquen a la resta de jaciments arqueològics de Catalunya. La visita es realitzarà completament a l’aire lliure i caldrà mantenir la distància de seguretat de 2m entre persones, així com dur posada la mascareta en tot moment. El jaciment comptarà igualment amb dispensadors de gel hidroalcohòlic a disposició dels visitants, per a la desinfecció de mans. L’aforament serà limitat.

Per poder assistir a la visita guiada al jaciment del Castell de Canals és imprescindible haver fet reserva prèvia a través del correu electrònic, enviant un mail a: participacio@valldoreix.cat. En el correu caldrà indicar nom i telèfon de la persona o persones que volen prendre part en la visita. La data límit de reserva de places és el dijous 8 d’abril. Les places són limitades i s’adjudicaran per estricte ordre de recepció de sol·licituds.

 

Participació