L'Hospital General de Catalunya tractarà el primer pacient del món amb un innovador assaig clínic per frenar l'Alzheimer

L'objectiu és permetre l'accés dels fàrmacs a l'interior del cervell a través d'una nova tecnologia

Serà el primer pacient del món en fase I de la malaltia d'Alzheimer tractat amb el nou assaig clínic
Serà el primer pacient del món en fase I de la malaltia d'Alzheimer tractat amb el nou assaig clínic | Europa Press
NacióSantCugat
01 d'abril del 2021
L'Hospital Universitari General de Catalunya (HUGC), ubicat a Sant Cugat del Vallès, tractarà -a través de la Unitat d'Investigació Clínica- al primer pacient del món amb un nou assaig clínic en fase I de la malaltia d'Alzheimer. L'estudi avaluarà la seguretat i tolerància a diferents dosis d'un anticòs monoclonal antiamiloide (ganteneruamb) amb un mòdul que actua com a llançadora per permetre atravessar la barrera hematoencefàlica i alliberar-lo al cervell.

Aquesta investigació podria millorar l'eficàcia i seguretat en aquesta línia de productes que s'estan avaluant arreu del món per tractar de modificar l'evolució progressiva de la malaltia. En la primera part de l'estudi s'administrarà dosis del fàrmac i placebos per infusió intravenosa i poder obtenir així totes les variables de seguretat.

Un dels principals obstacles en el desenvolupament de nous tractaments en aquest àmbit és la seva capacitat per atravessar la barrera hematoencefàlica (BBB) i arribar fins al cervell. El projecte Brain Shuttle proposa augmentar la penetració de molècules grans a través d'una innovadora tecnologia que permetrà l'accés dels fàrmacs a l'interior del sistema nerviós central mitjançant la unió als receptors de proteïnes.

L'HUGC, centre de referència internacional en estudis d'Alzheimer liderats pel doctor Ernest Balaguer (neuròleg i director d'investigació), ha participat des de l'inici en aquest projecte col·laboratiu com a assessor. El tractament a aquest primer pacient s'ha dut a terme amb la col·laboració del conjunt de professionals de la unitat d'assaigs clínics integrada per neuròlegs, infermeres, coordinadores i els professionals de la Unitat de Cures Intensives (UCI).