El local del Centro Popular Andaluz podria passar a mans de l'Ajuntament

L'entitat té problemes econòmics i ha presentat una instància perquè el Consistori estudiï la viabilitat de comprar l'immoble

Centro Popular Andaluz de Sant Cugat.
Centro Popular Andaluz de Sant Cugat. | Cedida
20 d'abril del 2021
Actualitzat a la 13:42h

El local del Centro Popular Andaluz (CPA) de Sant Cugat podria passar a ser de titularitat municipal. La pandèmia del coronavirus ha agreujat la situació econòmica de l'entitat santcugatenca que no pot fer front a les despeses de l'espai situat al passeig Francesc Macià, 38, tal com ha avançat el TOT

Segons ha pogut saber aquest mitjà, el mateix CPA va presentar una proposta a l'Ajuntament perquè aquest es fes càrrec del local. La instància, a la qual NacióSantCugat ha tingut accés, data del 12 de gener del 2021 i expressa "la voluntat de vendre la finca de referència i sol·licitem, prèvia valoració dels tècnics municipals, s'iniciïn els tràmits oportuns per tal de poder portar a terme, si s'escau, la seva venda a favor de l'administració local". 

Una decisió "trista", ha expressat el president de l'entitat, Miquel Jiménez, en declaracions a aquest mitjà. "Sabem que aquell edifici sobrepassa molt les nostres possibilitats de gestionar-ho" i més encara amb la pandèmia quan l'entitat no ha pogut celebrar les seves principals activitats ni tampoc llogar les sales a altres associacions de la ciutat. 

"No hi ha cap soci del CPA que no sàpiga que no passem pels millors moments". Uns socis que van ser informats, aquest passat dissabte de la voluntat de vendre el local a l'Ajuntament. "La nostra voluntat de màxims és aconseguir mantenir la seu en un espai del local i disposar d'un conveni pel seu ús", ha concretat Jiménez. 

El govern estudia la compra de patrimoni 

Amb la proposta per part de l'entitat sobre la taula, els serveis tècnics de l'Ajuntament estudien la possibilitat de comprar aquest espai i sumar-lo al patrimoni municipal. El mateix tinent d'alcaldia d'Hisenda, Pere Soler, va respondre la instància del CPA el passat 25 de març on expressa que "s’han sol·licitat diversos informes per a poder valorar globalment l’operació" i que "a partir d’aquests, l’equip de govern realitzarà la corresponent valoració política, i en cas de ser positiva, iniciarà els diferents tràmits reglats, amb la corresponent incoació d’un expedient per a l’adquisició de l’immoble i d’aquesta manera incorporar-ho al patrimoni públic de l’Ajuntament". 

De fet, el capítol d'inversions del pressupost del 2021 compta amb 4 milions per la compra de patrimoni, dels quals 2,8 milions serien per l'adquisició de Torre Negra. El mateix president del CPA ha explicat que la taxació de l'edifici segons el cadastre del 2007 és d'1,5 milions d'euros i que el mes de novembre van tenir una oferta d'un privat per 800.000 euros. No obstant això "la nostra prioritat és vendre'l a l'Ajuntament, volem que l'espai sigui de Sant Cugat i que les entitats de la ciutat puguin gaudir-lo". 

Pel que fa a l'espai del bar, no està determinat què es faria. Actualment hi ha un contracte vigent amb l'empresa que ho gestiona però des del CPA consideren que la millor opció seria mantenir-lo. "Sempre ha funcionat molt bé", apunten. 

Des del CPA expressen que mantenen una comunicació constant amb el govern i estan a l'espera que els informin de la decisió. Un mentrestant que "preocupa" a la Junta del CPA perquè, en vistes que la pandèmia s'allarga, la situació econòmica es complica. Així doncs, si el CPA passés a mans de l'Ajuntament podria convertir-se en un nou espai cultural, a prop de la Casa de Cultura a cavall entre el centre i el barri del Monestir-Sant Francesc. Un local que compta amb una sala d'actes, amb un aforament de 195 persones i un escenari de 38 metres quadrats on s'hi poden fer espectacles i actuacions culturals.