«Per Festa Major esperem fer actes estàtics i presentar dos nous gegants infantils»

​Parlem amb el nou president, Ferran Ballester, i la nova secretària, Anna Fabre, sobre el present i futur de la colla santcugatenca

El president dels Geganters, Ferran Ballester, i la secretària, Anna Fabre, durant l'entrevista.
El president dels Geganters, Ferran Ballester, i la secretària, Anna Fabre, durant l'entrevista. | Roger Navarro
04 d'abril del 2021
Actualitzat el 03 de juny a les 17:23h
El passat mes de gener, els Geganters de Sant Cugat van escollir una nova junta. Cinc persones, entre les quals hi ha el president, Ferran Ballester, i la secretària, Anna Fabre, que hauran de liderar la colla en un dels moments més difícils per la cultura popular. També la formen el vicepresident, Xavier Aranda, la tresorera, Cristina Sedeño, i el cap de colla, Ramon Bruguera.

En una entrevista amb NacióSantCugat, els Geganters expliquen que aquest any de pandèmia els ha servit per "enfortir internament la colla" i pensar noves maneres d'actuar en pandèmia. Conscients que la seva no és una activitat de la qual en depenen econòmicament, ja tenen algues dates fixades al calendari per tornar a lluir el Joan i la Marieta als carrers de Sant Cugat.

- Han estat nomenats nou president i nova secretària de la colla, per què van decidir presentar-se? 

- Ferran: Jo ja havia format part d'una junta de Geganters fa alguns anys. L'anterior equip en feia vuit que liderava la colla i treballava molt bé, però quan ho fas voluntàriament tot costa molt més. L'Anna i jo vam començar a pensar-nos si fèiem un pas endavant i vam buscar altres persones per fer la resta de càrrecs sense haver-hi oposició.

- Quants anys fa que són Geganters?

- F: Fa 12 anys que sóc a la colla. Vaig entrar perquè uns pares de l'escola on tenia els meus fills van convidar-me a mi i a la família a una sortida. Va ser aleshores quan vaig trobar que els Geganters permetia estar tota la família compartint la mateixa activitat que va molt més enllà de l'actuació en si. També formo part dels Castellers, Diables i Caparrots. 

- Anna: En el meu cas fa set o vuit anys. Jo ja tenia família a la colla, va començar la meva filla amb els tiets i un bon dia vaig entrar amb l'altra filla.

- Què significa liderar la colla en plena pandèmia?

- A: Tenim més temps per pensar les coses, però hi ha molta feina interna que estem fent i que amb una època normal costa més d'enllestir.
 

Anna Fabre fa uns vuit anys que va entrar a la colla.  Foto: Roger Navarro


- F: Vam prendre la decisió de presentar-nos abans de la pandèmia per tant això ens ho hem trobat. Recordo que va ser el dia 7 de març a Berga, on es va fer una sortida de gegantes pel 8-M. Va ser allà quan vam començar a parlar l'opció de presentar-nos a la nova junta.

- Quines són les prioritats de la nova junta?

- F: La junta és continuista perquè la feina ben feta d'abans es mantindrà. Hi ha projectes que es van engegar com la voluntat de fer una nova samarreta amb el nou logotip i ho hem seguit. En lloc de créixer fent activitats, ens hem plantejat créixer de portes endins, fent projectes que no pots fer quan estàs fent activitats.

- A: Tenim pendent acabar la pàgina web amb un nou model més àgil. Ara l'estem tirant endavant per tenir-la acabada aviat.

- Com i quan neixen els gegants a Sant Cugat?

- F: La colla neix perquè l'any 1987 es decideixen fer uns gegants. Pel que tinc entès va ser a l'Aplec de Sant Medir d'aquell any quan unes quantes persones es van posar d'acord per crear una colla gegantera a la ciutat.

- El Joan i la Marieta formen part de la identitat santcugatenca i són molt alts!

- F: L'alcalde del moment va demanar que els de Sant Cugat fossin els més alts de Catalunya d'aquella època. El Joan té una alçada de 4,32 metres i pesa prop de 70 kg metre que la Marieta té una alçada de 4,20 metres i pesa prop de 65 kg. L'artista santcugatenc Joan Tortosa va fer el disseny, inspirat en el popular ball de Sant Cugat, el Paga-li, Joan i es van elaborar en el taller del mestre geganter Manel Casserres a Solsona. Un taller que encara s'encarrega de qualsevol reparació que necessiten.

- A: Els gegants formen part de la identitat de la ciutat i per això es van dotar d'un protocol. De fet quan vam anar a La Haba, ho vam fer com a emblema de la ciutat. Anem lligats a la seva imatge, per això allà on van són la representació de la ciutat.

- A part dels gegants, la colla també la formen la Salut, el Monjo i el Valentí. Se sumarà algun nou membre a la família?

- A: La Salut, el Monjo i el Valentí apareixen pels nens de la colla. Venen les famílies i mentre els grans porten els gegants, els nens es quedaven sense fer. Aquests els poden portar la canalla a partir de 9 o 10 anys, depenent de l'alçada. Darrere dels nens venen pares i necessitem portadors.
 

Ferran Ballester forma part de diferents colles de cultura popular de Sant Cugat. Foto: Roger Navarro


- F: L'anterior junta ja va començar a treballar amb un parell de figures infantils que ara mateix s'estan fent i estan inspirades amb personatges de dos capitells del Claustre. Ho està fent un artista de Girona, el Nuxu Perpinyà.

- Per quines edats seran i quan tenen previst presentar-los?

A: Els nous d'ara es creen per nens de 6 a 8 anys i volem tenir-los per Festa Major.

- Quanta gent són a la colla?

- F: El fet de ser una colla familiar és positiu, però si vols que sigui dinàmica, costa més tot i que els Geganters estan molt compromesos. En els moments de l'any més importants, sempre hi són. A la colla hi ha unes 70 persones, tot i que als assajos de balls som uns 17 portadors. Actualment tenim unes deu comissions creades i la idea sobretot és repartir-nos la feina.

- Què està sent el més difícil de la pandèmia?

- F: És molt difícil il·lusionar la gent amb una cosa que no és el que vol. Està sent complicat que la gent col·labori amb allò que no forma part de la nostra essència, que són les actuacions. Ens deprimeix una mica tot i que som conscients que som cultura popular segura, però no depenem d'un sou. 

- Porten els gegants arreu; els hem vist a la Via Catalana, a les manifestacions de Barcelona, a Sant Medir, a trobades geganteres, etc., alguna situació que recordin especialment d'aquestes sortides?

A: L'arribada a La Haba va ser apoteòsica. Després de 12 hores i més de 1.000 km d'autopista, va ser arribar i amb un badem va petar l'eix del remolc. La gent del poble ens va ajudar i van ser supereficients, l'endemà ho teníem reparat. El tracte va ser espectacular.

- F: Recordo també que a Argelers ens va ploure i els vam haver de tapar amb uns plàstics. Allà hem tingut alguns problemes amb el vent. (Riu).
 

El Joan i la Marieta són el símbol de la ciutat. Foto: Roger Navarro


- Fan projectes a les escoles, amb quin objectiu?

- A: Per què és un pilar la cultura a les escoles. I la base són els nens. Ens hem trobat molts nens que han arrossegat els pares a veure els gegants.
 
- F: Fa 14 anys que ho fem per acostar la cultura popular les escoles, és un pilar bàsic. Ens pensem que la cultura popular és passat, però també és futur i innovació; no són conceptes contradictoris. La nostra Festa Major està inventada per Profeslo els anys noranta. La cultura popular la pots anar creant i vas fent tradició contínuament.

- La darrera actuació va ser el 27 de desembre a Sant Cugat, com es presenta aquest 2021?

- A: Els mesos d'abril, maig i juny tenim una actuació cada mes. Torna a semblar una temporada. (Somriu). El 24 d'abril hi ha previst fer una nova mostra de cultura al carrer, el mes de maig farem la cercavila infantil, amb un nou format que compta amb una exposició; i al juny Festa Major. En tenim moltes ganes, però fa por perquè sortir al carrer vol dir aglomeracions.

- F: Assagem amb balls en un format estàtic, per portar-los a la Festa Major, tal com s'estan començant a fer altres activitats. Anem cap a formats amb controls d'aforaments i cadires per gaudir de la cultura.