Sant Cugat, un dels ajuntaments pioners en implementar estratègies d'economia circular

El Hub ECUUS està format per nou ajuntaments i vuit empreses amb la voluntat d’avançar cap a un nou model econòmic sostenible que permeti accelerar la recuperació davant la crisi de la Covid-19

Sant Cugat és un dels membres del nou Hub ECUUS-Economia Circular i Ciutats Urbanes Sostenibles
Sant Cugat és un dels membres del nou Hub ECUUS-Economia Circular i Ciutats Urbanes Sostenibles | Cedida
Redacció
29 de març del 2021
Sant Cugat ja és un dels nou ajuntaments que formen part del nou Hub ECUUS-Economia Circular i Ciutats Urbanes Sostenibles que neix amb l'objectiu d'avançar cap a un nou model econòmic que acceleri la recuperació a través de polítiques de desenvolupament i creixement sostenibles.

Així, la ciutat col·laborarà amb els ajuntaments de Gavà, que presidirà l'ens, Gijón, Las Rozas, Riba-Roja de Turia, San Fernando, Sestao, Sevilla i Valladolid. També formaran part de la iniciativa dues entitats publicoprivades, Aigües de Barcelona i Cetaqua, i sis organismes privats, TECH friendly, Vodafone, Iberdrola, Celsa Group, Roca Group i EDP.

El regidor de Serveis Urbans, Mobilitat i Transport, José Gallardo, assegura que "Sant Cugat, està compromesa en la implementació d'un nou model de desenvolupament, on la col·laboració publicoprivada ajudi a formular i gestionar polítiques que assegurin un desenvolupament sostenible, que protegeixin el medi ambient i que a la vegada potenciïn una recuperació i creixement econòmic". 

Entre els compromisos hi ha actuar com a motor d'activació i vinculació entre els diferents sectors de la indústria, facilitant el contracte entre les administracions locals, les empreses i altres agents clau per fomentar la innovació en matèria d'economia circular; o convertir-se en una plataforma d'intercanvi de coneixement i oportunitats de negoci i desenvolupament.

Els integrants també es comprometen a promoure l'accés a projectes d'interès comú, d'abast estatal, europeu i internacional; identificar les tendències i necessitats del mercat; o mpliar la visió dels membres del Hub a través del contacte amb altres empreses, administracions i centres de coneixement.

Què és el Hub ECUUS?

El Hub ECCUS vol esdevenir un espai per al desenvolupament d'iniciatives innovadores per a l'optimització de recursos, promovent la implementació d'estratègies d'economia circular a les ciutats adherides. En aquest sentit, vol convertir aquests municipis en la principal palanca de canvi per a la transició cap a un model econòmic que posi el focus en la creació d'un ecosistema territorial sostenible basat en els conceptes de repensar, redissenyar, reutilitzar, reparar, remanufacturar, reciclar i recuperar.

També s'ha fixat l'objectiu de ser un pol d'atracció per a generar coneixement i experiència en aquest àmbit per fomentar sinergies entre les ciutats i la indústria, implicar la ciutadania fomentant els llocs de treball verds i incidint en les polítiques de consum. Així com, accedir conjuntament a les diferents fonts de finançament europees i estatals per a implementar aquestes polítiques.

El conveni contempla activitats de dinamització per a identificar oportunitats, com webinars i tallers; l'activació de projectes innovadors de col·laboració publicoprivada, la identificació de fonts de finançament, accions de comunicació i difusió del Hub i una convocatòria d'un premi anual a la millor iniciativa urbana en economia circular.

En aquest sentit Gallardo ha asseverat que "aquest primer projecte es vol centrar en un banc de proves per testejar possibles solucions que disminueixin el percentatge d'impropis en la fracció orgànica mitjançant la detecció d'aquests per la seva densitat. Aquest sistema seria ampliable a les altres fraccions i permetria bonificar als usuaris que realitzin correctament la separació de les diferents fraccions de residus. A més, facilitaria la implantació d'un pagament per generació molt més just."