El futur de les agències de viatges de Sant Cugat, incert davant la Covid-19

Algunes operadores donen per perduda la facturació de Setmana Santa, mentre esperen poder salvar la temporada d'estiu

L'operadora RACC travel de Sant Cugat.
L'operadora RACC travel de Sant Cugat. | Roger Navarro
Cristina Gómez
26 de març del 2021
Actualitzat a les 11:50h
Les restriccions de mobilitat per frenar l’expansió de la Covid-19 han suposat un fort sotrac per a molts dels sectors que viuen del turisme, com és el cas de les agències de viatges. A Sant Cugat, les empreses que es dediquen a organitzar i oferir sortides també han patit i segueixen patint els estralls de la pandèmia, que situa el sector en un punt crític. 

Diverses agències de viatges del municipi consultades per NacióSantCugat confirmen la situació de precarietat que viuen. Pocs dies abans de les vacances de Pasqua, l’operadora B the travel brand, situada al carrer Plana de l'Hospital, lamenta no tenir cap reserva i sosté que “si la cosa no arrenca, potser haurem de plegar”.

A tocar seu, Viatges El Corte Inglés resta tancada temporalment. Per la seva banda, l’empresa Creative Rural ha optat directament per no tirar endavant amb les propostes de Setmana Santa. “Tal com evolucionava tot, vam descartar-les perquè no crèiem que realment fossin factibles” afirmen des de l'agència. 

Amb una mica més d’optimisme encara la temporada RACC Travel, ubicada a la Rambla Ribatallada, que assegura comptar amb algunes reserves de cara a aquests dies, centrades sobretot a les zones de costa i a l’interior. Una treballadora de l'agència destaca, però, que els clients “agafen assegurances de cancel·lació que els cobreixin la Covid-19” en cas d’haver d’anul·lar l’escapada. 

Malgrat tot, l'escenari al local de l'empresa és revelador. Mentre que el punt d'atenció a l'usuari per viatjar és buit, les seccions contigües que ofereixen altres serveis reben clients de manera intermitent. 
 

Les agències Viatges El Corte Inglés i B the travel brand de Sant Cugat. Foto: Roger Navarro

 

Ara per ara, la tímida flexibilitat de les mesures que dicta el Procicat deixa al sector molt lluny d’assolir les xifres de facturació de l’any 2019. Segons una enquesta realitzada per l'Associació Corporativa d'Agències de Viatges Especialitzades (ACAVe) més del 75% d’aquestes no ha arribat a facturar en l’últim any ni el 10% aconseguit el 2019.

Així doncs, empreses com Creative Rural es troben expectants en l’evolució dels esdeveniments i amb esperances d’assolir la taxa de vacunació efectiva “que el govern preveu de cara al setembre”.

Amb vista a l’estiu, l’agència afegeix que “tot i que entenem que la situació no estarà normalitzada fins que arribem almenys al 70% de vacunats, esperem que es pugui viatjar amb una certa tranquil·litat”. En aquest aspecte coincideixen també B the travel brand i RACC Travel que esperen poder salvar la temporada estival.