L'oposició critica la «falta de rumb» del govern i vota en contra del pressupost del 2021

La majoria absoluta dels tres partits al govern ha fet que s'hagin aprovat inicialment el comptes

Ple municipal extraordinari del pressupost 2021 a Sant Cugat.
Ple municipal extraordinari del pressupost 2021 a Sant Cugat. | ND
22 de març del 2021
Actualitzat el 23 de març a les 16:16h
L’únic consens entre govern i oposició ha estat per agrair la feina feta pels serveis tècnics de l’Ajuntament de Sant Cugat. Aquest dilluns 21 de març s'ha celebrat un ple extraordinari per l'aprovació inicial del pressupost 2021. Una aprovació que ha tirat endavant amb el suport dels tres partits al govern (ERC, PSC i la CUP) i el vot desfavorable de l'oposició (Junts i Cs). Ambdós han coincidit en criticar el govern local de falta de rumb i de presentar un pressupost poc realista. Amb el mateix resultat també ha tirat endavant el Pla Funcional del Pla d'Actuació Municipal.

Els comptes del govern santcugatenc s'enfilen a un total de 152 milions d'euros, 19,7 dels quals aniran destinats a inversions. "El pressupost d'aquest any marca un canvi d'estructura pressupostària", ha insistit Soler qui ha explicat que passa del PACTE dels anteriors governs al Pla d'Actuació Municipal (PAM) del govern de coalició existent. 

La portaveu del principal grup a l'oposició, Carmela Fortuny, ha posat l'èmfasi en el fet que l'equip de govern "una vegada més va tard i el pla està mig caducat". Des de Junts, no comparteixen la "seva visió catastròfica de la ciutat", referint-se al tripartit. També s'han queixat que no s'ha compartit el document amb l'oposició, "no els interessa arribar a cap consens, estan còmodes fent de jutges i de botxins".

La líder de Junts ha asseverat que "amb la seva prepotència estan generant la figura del santcugatenc emprenyat" i ha demanat al govern que faci una memòria dels dos anys de govern "només hem vist els pamflets insultants de la CUP i vostès no tenen projecte en comú més enllà d'ocupar cadires", ha conclòs Fortuny. En aquest sentit, Pere Soler ha dit a Fortuny que "ens van deixar una màquina aturada" i "vostès no van rendir comptes durant els 32 anys de mandat, ens està exigint més del que van fer".

Per la seva banda, Sergi Blázquez, regidor de Cs ha descrit el Pla Funcional com "una declaració d'intencions que els pot funcionar com a màrqueting". Però ha afegit que "divergeix entre el desig i la realitat", ja que segons la formació taronja "està carregat de floritures i cal una mica d'humilitat". 

"Un pressupost lluny de la realitat" 

La principal crítica que han rebut els números del govern és que, segons l'oposició no s'ajusten a les necessitats actuals de la ciutadania. Segons Cs "els pressupostos no són capaços de complir amb la situació històrica que vivim". "Serà difícil arreglar-ho", ha lamentat Blázquez qui ha avançat que presentaran al·legacions per tal de reactivar l'economia, millorar la qualitat de la ciutat i els equipaments així com per millorar la seguretat ciutadana. 

En la mateixa línia s'ha expressat el regidor de Junts, Carles Brugarolas, qui ha retret al govern "anar tard" en la presentació d'uns comptes que s'haurien d'haver aprovat el mes d'octubre passat. "Portem dos anys sense rumb" i ha insistit en el fet que no s'ha incrementat la recaptació i s'estan infradotant despeses que després existiran. "Arrenca políticament desquadrat", ha dit i també ha avançat que les seves al·legacions, que presentaran "amb poca expectativa" aniran en aquest sentit. Finalment, Brugarolas també ha lamentat que presenten un pressupost "a cegues" perquè "no sabem que faran el 2021, ja que no recull grans projectes". "No veiem ni transparència ni bon govern, no li podem donar suport ni per activa ni per passiva", ha conclòs. 

El responsable d'Hisenda s'ha posat a la seva disposició "per treballar plegats, obrim les portes del diàleg i la negociació per assolir el màxim consens". "La ciutadania necessita unitat política més enllà de les pugnes dialèctiques al ple", ha afegit. 

El govern, satisfet de la transversalitat  

Una de les novetats que introdueix el pressupost és la dotació per objectius estratègics i no per projectes concrets. A més a més la flexibilització de la regla de la despesa i la disponibilitat dels romanents de tresoreria han permès que l'Ajuntament pugui destinar 17,5 milions a polítiques i mesures per fer front la Covid-19. En aquest sentit els tres partits al govern han mostrat la seva satisfacció per una feina conjunta a l'hora dotar de pressupost les àrees amb projectes transversals. 

El tinent d'alcaldia d'ERC, Francesc Duch, ha insistit en el fet que "els objectius els tenim molt clars" "Hem canviat la manera de fer el pressupost" perquè el PAM està pensat per resoldre les necessitats de les persones, de les entitats i del teixit empresarial. Duch ha destacat l'increment del capítol u de contractació de personal per millorar precisament el departament de contractació. 

Des del PSC, la regidora de Promoció Econòmica, Elena Vila, ha destacat la "bona situació econòmica" de l'Ajuntament amb més de 17,5 milions de romanent de tresoreria que es destinaran a la Covid-19. "Tenim dos pilars clau", ha dit: les polítiques socials i la promoció econòmica. Dirigint-se al grup de Junts, Vila ha afegit que "no volem presentar un document d’aparador sinó un document amb necessitats reals, prioritàries i amb impacte".

Finalment, la tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert de la CUP ha posat l'èmfasi amb la introducció de la priorització política del pressupost 2021. "Els nostres objectius són ambiciosos", ha asseverat. "La despesa social té un pressupost inèdit amb una mirada compartida a totes les altres àrees, molt més transversal", ha afegit Gibert qui ha conclòs que es tracta de fer feines que no es veuen "per fer més sòlida la casa i tirar endavant polítiques que estaven encallades". 

Ara el document tindrà un període d'al·legacions i està previst que es pugui aprovar, de manera definitiva, i amb les modificacions fetes, el ple del mes de maig.