Sant Cugat comptarà amb un pressupost de 152 milions d'euros i 19,7 milions per inversions l'any 2021

Es destinaran 17,5 milions d'euros de romanents de tresoreria a fer front a mesures contra la pandèmia del coronavirus

Pere Soler durant la roda de premsa de presentació del pressupost 2021.
Pere Soler durant la roda de premsa de presentació del pressupost 2021. | Anna Mira
22 de març del 2021
Actualitzat el 24 de març a la 13:10h
L'Ajuntament de Sant Cugat tindrà un pressupost de 152 milions d'euros, 19,7 dels quals aniran destinats a inversions per aquest 2021. En una roda de premsa, hores abans de la seva aprovació inicial en un ple extraordinari aquesta tarda, el tinent d'alcaldia d'Hisenda, Pere Soler, ha presentat els números per l'any que ja ha començat. "Disposem del pressupost i de les inversions més elevades de la història de Sant Cugat", ha remarcat Soler. 

"El pressupost d'aquest any marca un canvi d'estructura pressupostària", ha insistit Soler qui ha explicat que passa del PACTE dels anteriors governs al Pla d'Actuació Municipal (PAM) del govern de coalició existent. "Comença a assemblar-se al pressupost pel qual aquest govern va treballar el PAM", ha afegit. La flexibilització de la regla de la despesa i la disponibilitat dels romanents de tresoreria han permès que l'Ajuntament pugui destinar 17,5 milions a polítiques i mesures per fer front la Covid-19. 

Per tant, el pressupost del 2021 incrementa un 2,3% passat dels 149 milions als 152. D'aquests, 133 milions corresponen al pressupost ordinari i 19,7 milions a les inversions. Soler ha remarcat que són uns comptes "realistes" perquè "no volem fer volar coloms", amb propostes inassumibles, ha dit. Així doncs el pressupost consolidat arriba als 179,3 milions d'euros dels quals 37,5 fan referència als organismes autònoms de l'Ajuntament com són Promusa, el Patronat Municipal d'Educació (PEM), l'Organisme Autònom Municipal Centre Cultural de Sant Cugat (OAMCC), l'Institut de Gestió Estratègica, Promoció Econòmica i Societat de la Informació (IGEPESI) i l'Epel Cugat.cat. 

Del pressupost total de 152 milions, 83 estan destinats a les despeses de personal (40,9 MEUR) i a la maquinària per fer funcionar l'Ajuntament (42 MEUR). Els números de Sant Cugat també contemplen seguir amb l'amortització de crèdit  per "alleugerir la pressió financera de l'Ajuntament". En aquest sentit, l'any 2020 en van amortitzar 4 milions d'euros. 

Inversions: de projectes concrets a eixos estratègics 

Sant Cugat passa d'invertir 12,7 milions d'euros l'any 2020 a 19,7 milions l'any 2021 dels quals 17 milions provenen de recursos propis i al voltant de 3,9 milions de finançament extern d'administracions supramunicipals com l'AMB, la Diputació o la Generalitat. 

El responsable d'Hisenda ha explicat que el canvi de paradigma dels pressupostos està basat en la transversalitat de les àrees de l'Ajuntament, ja que les inversions no s'han prioritzat per projectes concrets sinó que s'ha assignat una bossa a cada una de les àrees perquè siguin aquestes les que decideixin en quins projectes invertir en cada moment.

Segons Soler s'ha decidit fer així per respondre als vuit eixos del PAM i també per evitar "arrossegar inversions de projectes que no s'han pogut executar". En aquest sentit, ha posat l'exemple de la coberta de Mas Gener que fa uns anys que està pressupostada, però no es pot executar perquè l'ACA ho impedeix. En aquest sentit, per àrees les inversions es repartiran així: participació ciutadana (1,2 MEUR); manteniment urbà (1,2 MEUR); mobilitat (0,65 MEUR); esports (0,6 MEUR); cultura (0,45 MEUR); serveis socials (0,4 MEUR); medi ambient (0,2 MEUR); i educació (0,1 MEUR).

No obstant això entre els projectes concrets que rebran inversió hi ha: la compra de patrimoni com Torre Negra (4 MEUR); el complex aquàtic de Mira-sol (3,3 MEUR); les expropiacions de les zones verdes (4 MEUR); l'habitatge públic a través de Promusa (2 MEUR); la vianantització del carrer d'Anselm Clavé (0,5 MEUR); el camí escolar de la Floresta (0,45 MEUR); la millora del Monestir (0,39 MEUR); la millora de la masia de can Monmany (0,22 MEUR); o les obres de rehabilitació del centre d'emprenedoria (0,14 MEUR).  

Pere Soler ha expressat que el pressupost és una "eina indispensable per desenvolupar el Pla d'Acció Municipal" i s'ha compromès a començar a treballar amb el pressupost del 2022 i que té l'objectiu de presentar-lo abans que acabi l'any.