Fridays For Future Sant Cugat celebra 2 anys de lluita ecologista

El col·lectiu aposta per la "pressió ciutadana" per aconseguir un model de ciutat més verd i sostenible

Imatge d'una manifestació pre-pandèmia
Imatge d'una manifestació pre-pandèmia | Sergi Baixas
19 de març del 2021
Actualitzat a les 19:06h
El moviment ecologista està de celebració, i és que, aquesta mateixa setmana, se celebra el segon aniversari del naixement de la secció local de Fridays For Future. Un moviment de joves liderat per la sueca Greta Thunberg que aposta per la "pressió ciutadana" com a eix vertebrador en la lluita global contra el canvi climàtic.

Durant aquest temps, el col·lectiu santcugatenc ha dut a terme múltiples manifestacions, xerrades i activitats divulgatives per fer-se sentir en tots els àmbits de la societat amb l'objectiu de reivindicar un model de ciutat més verd i sostenible. En aquest sentit, l'entitat ja es va alçar l'any passat com a guanyadora del Premi Torre Negra per la defensa del medi ambient.

Un dels portaveus de l'associació, Àngel Segura, es mostra molt content del balanç general i de la resposta de la població que ha derivat en un creixement exponencial que han experimentat com a entitat durant aquests dos anys de vida. 

Aquesta tarda, en una concentració els joves ecologistes reconeixen al govern local que hi ha hagut "bones intencions" i alguna acció; però en cap cas "suficients". Reivindiquen que no estan aquí per millorar el dia d'avui, sinó que ho fan per un futur millor i tenir "marge" per canviar les coses.

Segura però, recorda que hi ha molta feina a fer a Sant Cugat i apunta als dos grans reptes als quals s'enfronten:l'"ecocidi" del bosc de Volpelleres i de l'arbrat del carrer d'Abat Marcet. Avisa que plantaran cara a la desforestació i s'estan plantejant emprendre accions de desobediència civil en el moment en què s'executin les obres. 

Durant la trobada també hi ha participat el col·lectiu de SOSBoscVolpelleres que tornat a reclamar posar fre a la "destrucció" de l'entorn natural per ubicar la futura escola de La Mirada i insten al tripartit a trobar una ubicació alternativa. Un projecte que, diuen, "agredeix de forma irreversible el gran valor ecològic del bosc". 

Per la seva banda, l'Assemblea pel Clima de Sant Cugat també ha participat de l'acte d'aniversari de Fridays donant-los les gràcies per la seva tasca de conscienciació. Tanmateix, també han aprofitat l'ocasió per carregar contra el Pla d'Emergència Climàtica del govern local recentment aprovat que qualifiquen de "totalment insuficient". Un pla, asseguren, "buit i ple de promeses descafeïnades i autocomplaents" que només demostra la "inacció dels nostres governants" i la seva estratègia de "green-wahsing" (rentat verd).

Fa un any, NacióSantCugat va parlar amb dos dels seus integrants sobre els reptes de futur que havia d'encarar el municipi. La pandèmia però, ha truncat bona part d'aquests objectius. No obstant això, amb l'alleugeriment de les restriccions durant les darreres setmanes ja comencen a tornar a arrencar. L'última vegada que se'ls va veure va ser en suport de les reivindicacions de la Revolta Escolar per "recuperar l'espai que s'estan quedant els cotxes i tenir un aire més net pels habitants".