La pandèmia desploma els fets delictius a Sant Cugat

El balanç general mostra que les infraccions penals s'han reduït per segon any consecutiu

Els delictes contra el patrimoni, el
Els delictes contra el patrimoni, el | Aj. de Sant Cugat
19 de març del 2021
Actualitzat el 24 de març a les 14:03h
"Sant Cugat és una ciutat molt segura, més que les de l'Àrea Metropolitana i de la mitjana de Catalunya". Així de contundent s'ha expressat el regidor de Seguretat, Francesc Carol, durant la roda de premsa sobre el balanç general de fets delictius durant l'últim any. I les dades, li fan costat. La ciutat vallesana ha registrat durant el 2020 un total de 3.830 infraccions penals, el que suposa un descens del 20,44% respecte a l'any anterior consolidant la tendència a la baixa dels darrers dos anys.

Cal apuntar però, que enguany la fotografia ha quedat indiscutiblement marcada per l'escenari de pandèmia, tot i que la ràtio de criminalitat de Sant Cugat -nombre de delictes per cada 1.000 habitants- (41,63), es manté molt per sota de la Regió Policial Metropolitana (47,15) i de Catalunya (55,2). Malgrat la reducció notable de fets delictius, les detencions s'han mantingut a l'alça amb un 1,36% respecte a l'any anterior, fent palès el "fet atípic" de Sant Cugat de menys delictes però més persones detingudes. Unes xifres "fruit de l'eficàcia i cooperació" entre el cos de Mossos d'Esquadra i de la Policia Local. 

Els delictes contra el patrimoni encapçalen la llista

Els fets patrimonials són els principals delictes que es produeixen a Sant Cugat i representen un 86% del total de delictes coneguts. Tot i això, s'ha produït una baixada del 19,79% en aquesta tipologia, passant de 4.134 el 2019 a 3.316 el 2020. Cal apuntar que els delictes contra les persones també s'han reduït un 12,74%, caient de 361 fets a 315, durant el mateix període. En ambdós casos tornen a mostrar una tendència a la baixa per tercer anys consecutiu. 

Per la seva banda, els delictes contra les persones només suposen un 8%, i segons el sotsinspector i cap de la comissaria de Mossos a Sant Cugat, Manel Rodríguez, són "minoritaris i molt puntuals"; majoritàriament relacionats amb delictes d'amenaces i lesions. El 6% restant tenen a veure amb delictes relacionats amb l'ordre públic, el trànsit, etc...

Els robatoris a domicilis, el "taló d'Aquil·les"

Malgrat que el nombre de robatoris a l'interior de domicilis han caigut un 41% respecte a l'any passat, evolucionant de 454 casos a 270; Rodríguez continua assenyalant que aquest és el "taló d'Aquil·les" de la ciutat. Tot i això, assegura que cada vegada coneixent més el terreny i el modus operandi dels delinqüents i per això confinen en mantenir o, inclús reduir, aquestes xifres de cara el futur. Cal apuntar que des del 2017, la reducció de robatoris d'aquesta tipologia s'han desplomat un 61% i continua anant a la baixa després de 13 anys consecutius de pujada. Pel que fa al nombre de detinguts també s'ha observat un augment durant aquests anys i el 2020, malgrat la caiguda de prop de la meitat de robatoris, la xifra de detinguts només ha caigut un 11,5%. Dels 46 detinguts enguany, 16 han ingressat a presó.

Durant aquest darrer any, el nombre de robatoris al nucli s'han reduït un 45%, a Valldoreix un 52%, a Mira-sol un 32%, i a la Floresta un 24%. Només al barri de Les Planes el percentatge s'ha disparat en un 400% perquè s'ha passat d'un robatori a cinc. Pel que fa al modus operandi dels lladres, el cos policial apunta que la majoria es produeixen per forçament de finestres o portes; malgrat que han notat un augment pel que fa al mètode d'escalada. 

Un fet curiós es va produir durant el mes d'abril quan només es van registrar dos robatoris, coincidint amb l'entrada en vigor de l'Estat d'alarma i del primer confinament. Més enllà d'aquest episodi puntual, la mitjana de robatoris durant el 2020 ha estat de 22 mensuals, mentre que l'any passat eren 38.

Des de Mossos, posen en valor "la major consciència d'autoprotecció dels habitatges" de la població i la col·laboració ciutadana a l'hora d'avisar als telèfons d'emergències que han afavorit detencions i identificacions de qualitat. Els avisos que més han rebut han estat relacionats, per ordre, amb: persones que generen inseguretat, alarma de robatoris en habitatge, robatoris amb força, discussions veïnals, furts i problemes amb clients.

Per altra banda, delictes que es preveien que creixerien degut a la situació pandèmica com ara les estafes online o els robatoris a l'interior del vehicle, també han disminuït a la nostra ciutat. Tot i això, s'ha registrat un augment d'incidències pel que fa a la convivència i civisme, on cal subratllar especialment les molèsties produïdes per música alta, sorolls i botellots, que han crescut un 41%. 

Cauen els delictes sexuals, però matisen

Els delictes contra la llibertat sexual també cauen un 26%, així com els relacionats amb la violència de gènere (-14%) i domèstica (15%). No obstant això, Rodríguez ha volgut matisar que, malgrat les dades empíriques demostren una disminució, podria no correspondre's amb la realitat, ja que aquestes xifres provenen només per part de denúncies fetes. "La pandèmia ha estat un obstacle per aquestes víctimes que s'han vist confinades amb els seus agressors", han recordat. 

Delictes per la Covid-19

De març del 2020 a gener del 2021, l'any pandèmic, Mossos i Policia Local han interposat un total de 4.736 denúncies vinculades a l'incompliment de les restriccions decretades per les autoritats competents. 

Durant aquest període destaquen les sancions per incomplir les restriccions de mobilitat, l'obligació d'ús de mascareta, trobades o reunions superant el nombre de persones o no respectar aforament d'establiments o activitats. 

Zero morts per accident de trànsit

Tal com a explicat el cap de la Policia Local, Joaquim Martin, els efectes de la pandèmia també s'han notat en una reducció notable dels accidents de trànsit a la ciutat arran de la menor circulació de vehicles. Enguany no s'ha registrat cap mort malgrat que els ferits greus han augmentat de 7 a 10. Els delictes contra la seguretat viària també s'han reduït i els casos de conducció sota alcohol o drogues ha caigut a la meitat, passant de 115 a 61 denúncies. 

Conclusions

Tant els caps de comandaments dels cossos policials com el regidor de Seguretat han qualificat d'"òptims" els índexs presentats en matèria de seguretat pública i celebren la "reducció global" en totes les tipologies delictives i la col·laboració estreta entre els agents policials.

Francesc Carol ha incidit en són dades "molt bones", que estan satisfets per la reducció d'entrades a domicilis, i ha remarcat que aquest Ajuntament demostra la idea que "una ciutat segura és compatible amb un govern d'esquerres".