Fotografia

El festival de fotografia LUMÍNIC torna a Sant Cugat amb una vintena d'exposicions

Després de cancel·lar-se el 2020 la segona edició es reprèn amb exposicions i propostes que se celebraran del 18 de març al 2 de maig

per Anna Mira , Sant Cugat , 18 de març de 2021 a les 13:45 |
Presentació del Festival de fotografia LUMÍNIC de Sant Cugat. | Aj. Sant Cugat / Lali Puig
Després d'un 2020 sense possibilitat de tirar endavant el Festival de fotografia LUMÍNIC, la segona edició d'aquest esdeveniment arriba finalment a Sant Cugat del 18 de març al 2 de maig. Fins a 23 exposicions, tallers i activitats que ompliran places, museus i sales la ciutat de fotografia contemporània centrant-se en el multivers, en la física quàntica al voltant dels universos paral·lels i en els viatges temporals. 

Durant la presentació, aquest dijous al Claustre del Monestir, la fotògrafa i gestora cultural santcugatenca, Amanda Bernal, ha expressat que són unes exposicions "amb narratives molt potents per veure més d'una vegada" i ha afegit que estan pensades per "no córrer i veure en calma". Una calma que amb la situació de pandèmia "és important gaudir de moments de calma que ens dona la cultura", ha afegit la tinenta de Cultura de l'Ajuntament, Esther Madrona. 


Per la seva banda, el fotògraf i també gestor cultural Bernat Millet ha explicat que s'han mantingut tots els artistes de l'any passat i s'han afegit alguns nous projectes i noves col·laboracions. El gestor de l'organització, Marc Vidal, ha agraït el suport per part de l'Ajuntament i ha definit que "som un festival sobretot col·laboratiu". 

La cita, que pretén convertir-se en un esdeveniment referent de la fotografia contemporània, s'escamparà a sales d'exposicions, places i jardins de la ciutat, centrant-se enguany en el multivers, en la física quàntica al voltant dels universos paral·lels i en els viatges temporals. En total, hi haurà 23 mostres fotogràfiques, tant d'autors consagrats com d'emergents. A més a més, per primer cop, el certamen s'expandeix a Barcelona amb 3 exposicions, entre les que destaca la del fotògraf Manel Úbeda al MNAC. El festival "té una clara visió internacional", ha insistit Madrona. 


Tallers i activitats presencials i en línia

A banda de les exposicions, el festival també ha organitzat algunes activitats i tallers per enriquir el coneixement i compartir opinions sobre la fotografia i el seu llenguatge. Totes són d'accés lliure però cal inscriure's per accedir als formats presencials. En alguns casos també es retransmetran pel canal de Youtube del festival

 

Presentació del Festival de fotografia LUMÍNIC de Sant Cugat. Foto: Aj. Sant Cugat / Lali Puig

Durant el darrer any, marcat pels actes suspesos i les restriccions de mobilitat, el festival ha apostat per convertir-se en una plataforma fotogràfica amb activitat permanent, presentant una galeria online i posant en marxa una editorial fotogràfica. De fet, l’editorial LUMÍNIC està a punt de publicar el primer llibre, que mostrarà el projecte Bitter, Sweet Soft del fotògraf Bernat Millet sobre la comunitat Saharaui.

Què és el Festival LUMÍNIC? 

En la segona edició del Festival santcugatenc, les exposicions giraran al voltant del concepte del multivers, basat en la creació de realitats paral·leles a partir de la fotografia, treballant temes com les diferents capes de la realitat, la concepció de l'espai-temps, la generació de realitats alternatives i la imatge latent, entre d'altres. 

El multivers, un terme de física quàntica, comprèn tot allò que existeix físicament: la totalitat de l'espai i el temps, totes les formes de matèria, energia i quantitat de moviment i les lleis físiques i constants que les governin.

Entre els projectes i artistes que conformen el cartell d'enguany destaquen el novaiorquès Roger Ballen, la basca Bego Antón, la polonesa Hanna Jarzabek, o els catalans Xavi Bou, Roger Grasas i Xavier Miserachs.

Exposicions

- Asylum of the birds, Roger Ballen: El fotògraf novaiorquès resident a Sud-àfrica Roger Ballen és un dels creadors d'imatge més influents del segle XXI. Les seves fotografies pertorbadores neixen del seu interès pel funcionament de la ment humana. En la seva obra es barregen animals i persones, vida i mort, real i imaginari. Asylum of the birds mostra unes fotografies que van ser preses en una casa d'un suburbi de Johannesburg on les persones i els animals són retratats en un decorat teatral interior ple de grafitis que Ballen crea i orquestra per a cada ocasió. Per a LUMÍNIC Ballen mostrarà 5 imatges inèdites de la sèrie Asylum of the birds.
 
- Realitats paral·leles, Xavier Miserachs: Xavier Miserachs és un dels fotògrafs catalans més importants de la seva generació. Els seus llibres Costa Brava show (1966) i, sobretot, Barcelona en Blanc i Negre (1965) marquen un moment àlgid de la seva obra fotogràfica, i són un referent per molts dels fotògrafs posteriors. Aquesta exposició busca en l’obra de Miserachs la seva mirada sobre les realitats que conviuen simultàniament: els vinguts de fora, els barris de les barraques, o els gitanos de Barcelona.

- The Earth is only a little dust under our feet, Bego Antón: L'obra de la basca Bego Antón dissecciona el comportament humà i reflexiona sobre la implicació psicològica i moral amb el món natural. A The earth is only a little dust under your feet  Antón s'endinsa en el món fantàstic i sobrenatural dels islandesos. 
 

Presentació del Festival de fotografia LUMÍNIC de Sant Cugat. Foto: Aj. Sant Cugat / Lali Puig


Min Turab, Roger Grasas: A través d’una visió conceptual dels espais contemporanis, Roger Grasas explora les idees d’allò 'estrany' i d’allò 'sofisticat' en el nou paisatge àrab, on el passat i el futur es fonen per anul·lar el present. Als països àrabs de la regió del Golf Pèrsic qualsevol comentari referit al futur sol anar acompanyat del terme 'In sha Allah', que denota anhel i esperança que un esdeveniment ocorri, si aquesta és la voluntat d’Alà. El projecte Inshallah documenta la mutació urbana i interurbana. Els costums ancestrals de l’Islam conviuen amb espais postmoderns alhora que els seus paisatges històrics reben la influència de les noves tecnologies.

Ornitography, Xavi Bou: La inquietud per captar aquells moments que passen desapercebuts i de l'interès per qüestionar els límits de la percepció humana van empènyer al fotògraf català Xavi Bou a començar el projecte Ornitography. La seva intenció es plasma en un únic espai de temps els patrons hipnòtics que generen les aus en volar, fent visible allò invisible. Tecnologia, ciència i creativitat s'uneixen per crear imatges suggerents que mostren la sensualitat i bellesa del moviment de les aus. 

- Fuera del mapa, Hanna Jarzabek: La fotògrafa polonesa Hanna Jarzabek explora l'autoproclamat estat independent de Transnístria a l'est de Moldàvia. De portes endins la regió té totes les característiques d'un estat: govern, moneda, passaport i forces armades, no obstant això, per al món exterior no existeix. Trenta anys després d'haver-se declarat independent, aquestes regions no han obtingut reconeixement.

- La vista renuncia, Mònica Roselló i Jordi Guillumet: La fotografia, com a empremta, manté un vincle indicial amb el seu referent material, encara que això no impliqui de forma automàtica la semblança entre l’objecte fotografiat i la seva fotografia. La vista renuncia juga amb la representació de la realitat, construint la imatge dins el territori de l'ambigüitat. La fotografia interpel•la la percepció, establint un diàleg entre allò que es veu i el que es reconeix.
 

Presentació del Festival de fotografia LUMÍNIC de Sant Cugat. Foto: Aj. Sant Cugat / Lali Puig


Blackout, David Querol: L'adaptació al canvi. Inesperat i contundent, s'imposa de sobte en un nou entorn on es desconeixen les regles del joc i res sembla encaixar, perdent el poder de decisió sobre el que esdevé al voltant. Acabarà arribant l'acceptació d'habitar un lloc que ja no genera confiança, centrant-se en minimitzar els danys que puguin generar l'arribada de nous canvis. 

- Dones amb ulls d'homes, Arxiu Nacional de Catalunya: L’Arxiu Nacional de Catalunya presenta en aquesta segona edició del festival LUMÍNIC de Sant Cugat, una selecció d’imatges procedents dels diferents fons patrimonials que conserva i que reflecteixen diferents aspectes de la vida i imatge de les dones entre finals del segle XIX i primer terç del segle XX. Totes han estat preses per professionals de la fotografia “homes”, entre els quals destaquem Gabriel Casas, Joan Bert, Ramon Claret, Josep Maria Sagarra i Plana, Frederic Cuyas, Francesc Boix o els Brangulí.

 

Participació