Una vintena d'entitats d'arreu del país alerten que faran «el que calgui per aturar la destrucció del Bosc de Volpelleres»

La ubicació de la futura escola de la Mirada enmig de l'entorn natural continua aixecant polseguera

Activista ecologista en alguna de les manifestacions.
Activista ecologista en alguna de les manifestacions. | Assemblea pel Clima
16 de març del 2021
Actualitzat el 24 de març a les 16:17h

WWF (sigles en anglès del Fons Mundial per la Natura), Ecologistes de Catalunya, Ecologistes en Acció, Fridays For Future i una quinzena més d'entitats socials i ecologistes de nivell local han emès un comunicat on alerten a l'Ajuntament de Sant Cugat que faran "el que calgui" per "aturar la destrucció del Bosc de Volpelleres", ubicació escollida pel consistori per acollir la tretzena escola pública de la ciutat després d'importants endarreriments arran de diversos errors urbanístics en els planejaments inicials.

En el text, consideren que la construcció del nou centre educatiu enmig d'aquest entorn natural tindrà "efectes directes sobre la diversitat del bosc i, de retruc, sobre la qualitat de vida de les veïnes de Volpelleres que perdran un dels últims espais naturals de la ciutat". Unes crítiques que des del govern responen que és un espai "idoni" i "òptim" en una pineda jove de 20 anys d'història i que l'escola ocuparà únicament el 5,6% del total del parc (6.600 metres quadrats). 

Per aquest motiu, consideren essencial iniciar la naturalització de les zones verdes de Sant Cugat i "aprofitar els pocs trossos de bosc" que queden per establir corredors verds entre la Serra de Galliners i Collserola. "No podem permetre que es consideri el bosc com un parc equipat i se segueixi asfaltant camins i construint equipaments; és a dir, que es continui malmentent aquest ecosistema encara més". 

No obstant això, els col·lectius també reconeixen la necessitat que els alumnes de La Mirada -actualment en mòduls- puguin gaudir d'una nova escola com més aviat millor. Per això, insten al govern local "a buscar alternatives viables que no impliquin la destrucció del bosc de Volpelleres" i posen sobre la taula l'últim informe desfavorable de l'Oficina Territorial d'Acció i Avaluació Ambiental de Barcelona; en el qual, diuen, "s'evidencia la manca de voluntat política del tripartit per explorar ubicacions alternatives". 

El manifest retreu la concepció de què el centre educatiu estigui ubicat en un entorn privilegiat per la seva integració en el bosc, quan en realitat s'hauria emplaçat en un entorn prèviament desnaturalitzat. "No estem educant amb valors ecologistes als nostres infants si destruïm un bosc en plena emergència climàtica. Perquè no ho oblidem: un bosc no és només un conjunt d'arbres, i els arbres no són només mobiliari urbà", clouen.