Sant Cugat dona un impuls a la sostenibilitat i aprova la ZBE i el Pla d’Acció d’Emergència Climàtica

L'atorgament de llicències urbanístiques, el pressupost o la declaració de Felip VI persona non grata, han centrat el ple municipal de març

Emergència Climàtica de Sant cugat.
Emergència Climàtica de Sant cugat. | Aj. Sant Cugat / Lali Puig
16 de març del 2021
Actualitzat el 27 d'abril a les 11:34h
El ple municipal del mes de març ha sigut d'aquells debats polítics on han tirat endavant propostes transcendentals per la ciutat amb el debat permanent entre govern i oposició i aquesta vegada també entre govern i govern -en temes com la llibertat d'expressió, l'amnistia, o la monarquia- on els blocs independentista i unionista, s'han fet més evidents que mai.

El debat més intens entre govern i oposició (Junts) ha arribat amb les liquidacions pressupostàries o la posada al dia de les llicències urbanístiques. En canvi, els retrets han estat més suaus i constructius a l'hora d'aprovar iniciatives locals per anar més enllà en matèria d'emergència climàtica, que han rebut el suport majoritari de les cinc forces amb representació política al Consistori. 

Així doncs, el ple ha donat un gran impuls a les polítiques per fomentar la sostenibilitat, ja que s'ha aprovat definitivament l'ordenança per posar en marxa la Zona de Baixes Emissions (ZBE) el pròxim 1 de maig. D'aquesta manera Sant Cugat es convertirà amb la segona ciutat de Catalunya, després de Barcelona, en limitar la circulació dels vehicles més contaminants. El debat per part de l'oposició (Junts i Cs) s'ha centrat en la necessitat d'acompanyar la ZBE amb la millora del transport públic o d'aparcaments dissuassius per facilitar la mobilitat dels santcugatencs. Unes propostes que la regidoria de Mobilitat, liderada per José Gallardo, del PSC, ha explicat que ja tenen sobre la taula però que cal anar "pas per pas". "La ZBE és una aposta decidida, per alguna cosa s'ha de començar", ha afegit Gallardo qui ha assegurat que estan treballant amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona per millorar el transport públic a la ciutat. Junts s'ha abstingut i Cs hi ha votat en contra criticant que milers de vehicles "quedaran atrapats a la ZBE".  

Més unitat s'ha vist en l'aprovació del Pla d'emergència climàtica que té per objectiu reduir un 55% les emissions l'any 2030 a través de sis eixos i 63 accions. En aquest cas Junts ha avançat que presentarà al·legacions. L'única proposta institucional ha estat la moció de Cs per fer arribar el wifi arreu de la ciutat, que ha comptat amb el suport de tots els partits. 

La moció de Junts sobre la creació d'un pla de xoc per posar al dia les llicències urbanístiques ha topat frontalment amb el pla que el govern ha presentat recentment per fer front a aquesta problemàtica. En aquest sentit el tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Francesc Duch, ha expressat "estic enfadat perquè la mateixa persona que va ser responsable de llicències no va fer res i ara ens proposa una solució puntual", referint-se a l'antic regidor, Joan Puigdomènech. Finalment la moció de Junts no ha prosperat. 

Felip VI persona non grata a Sant Cugat 

Durant el ple s'han aprovat diverses mocions on s'ha evidenciat, una vegada més, el bloc independentista de l'unionista. La moció per a declarar Felip VI persona non grata i declarar la ciutat republicana i antimonàrquica d'acord amb la moció del Consell Local per la República. Ha estat aprovada amb els vots a favor de JuntsxStCugat, la CUP i ERC (en el cas d’ERC, s’han abstingut en l’acord 1 i han votat a favor de l’acord 2). El PSC i Cs hi han votat en contra.

També s'han aprovat una proposta de resolució subscrivint la moció de l'AMI, de suport a Pablo Hasél que ha estat aprovada amb els vots a favor de JuntsxStCugat, ERC, CUP i el vot en contra del PSC i Cs; i una moció de suport a l'amnistia. Ha estat aprovada amb els vots a favor d’ERC, CUP, JuntsxStCugat i el vot en contra de PSC i Cs.
 

Desacord pressupostari 

La ja tradicional enganxada entre l'actual responsable d'Hisenda, Pere Soler, i l'antic, Carles Brugaroles, aquesta vegada ha arribat en la dació de compte de les liquidacions pressupostàries corresponents a l'exercici 2020. Soler ha fet una lectura positiva de l'actual romanent de tresoreria, que arriba a 31 milions d'euros dels quals 17.500 milions estan disponibles i que segons Soler implicarà "tenir més marge de despeses pel pressupost 2021". 

Però segons Brugarolas "cal un canvi de rumb total perquè hi ha una manca total d'estratègia de govern". "Les ordenances fiscals estan planes, només per perjudicar les famílies nombroses, i en general no passa res", ha lamentat Brugarolas qui ha expressat que des de Junts precisament "això és el que ens temíem que passaria, just al contrari del que necessita la societat. "Ara que ja no hi ha la regla de la despesa, té barra lliure", ha afegit. Per la seva banda, des Cs reflexionen que "resulta curiós que el 2020 l'any de la pandèmia li ha anat molt bé a l'Ajuntament". 

També ha tirat endavant la proposta per demanar a la Generalitat que sigui la Policia Local la que tingui les competències per multar les infraccions lleus de les persones que se saltin les restriccions contra el coronavirus. 

Finalment, la moció presentada pel PSC en defensa de la preservació de l'ordre públic democràtic i en suport als Mossos d'Esquadra i Policies Locals no ha rebut el suport necessari per tirar endavant amb els vots positius del PSC i Cs, l'abstenció de Junts i el vot contrari d'ERC i la CUP. En un debat centrat en els fets de les últimes manifestacions a Barcelona, els socialistes han defensat que la policia fa un "ús proporcionat i adequat" a la força que reben per part dels manifestants. Cs ha defensat aferrissadament totes les forces de seguretat de l'Estat mentre que Junts ha discrepat dels atesos de la moció, però ha defensat el cos policial. Per la seva banda, ERC "se sent molt lluny dels saquejos però també de les accions policials qüestionables" i la CUP han expressat la negativa a la moció que defensa una policia que "s'acarnissa" contra els manifestants.