Sant Cugat aprova el Pla d’Acció d’Emergència Climàtica

El govern ha presentat el Pla d’Acció d’Emergència Climàtica que contempla sis eixos i 63 accions

Presentació del Pla d’Acció d’Emergència Climàtica de Sant Cugat.
Presentació del Pla d’Acció d’Emergència Climàtica de Sant Cugat. | Aj. Sant Cugat / Lali Puig
Anna Mira / Cristina Gómez
15 de març del 2021
Actualitzat a les 20:55h
Sant Cugat, ferm en la lluita contra el canvi climàtic. En un acte celebra al Parc de l'Arborètum aquest 24 de febrer, el govern tripartit ha presentat el Pla d'Acció d'Emergència Climàtica, un full de ruta de polítiques d'emergència climàtica, que té per objectiu principal reduir un 55% les emissions de gasos amb efecte hivernacle el 2030.

L'alcaldessa, Mireia Ingla, ha apel·lat a la societat per combatre l'emergència climàtica. "Cal la complicitat d'una ciutadania responsable i compromesa" per arribar al canvi cultural que planteja el govern local. En aquest sentit també ha mencionat la necessitat de l'existència de la justícia climàtica perquè "els que són responsables han de tenir més compromís", ha afegit.

El mes de desembre de l'any 2019 el ple municipal va aprovar l'emergència climàtica a la ciutat i des d'aleshores, l'alcaldessa ha recordat que s'ha treballat en diversos projectes com l'anella verda, els nous carrils bici, les subvencions per l'adquisició de bicicletes, la instal·lació de plaques fotovoltaiques o la tasca administrativa per posar en marxa la Zona de Baixes Emissions, prevista per abans de l'estiu. En aquest sentit, ​Ingla ha insistit que un dels pilars de les polítiques públiques del govern tripartit era l'emergència climàtica i la creació del comissionat que ostenta Alba Gordó.

Sis eixos i 63 accions

El Pla contempla un total de sis eixos i 63 accions a dur a terme a la ciutat fins a l'any 2024. Gordó ha posat el focus en la reducció d'un 55% les emissions de gasos hivernacles a la ciutat en els pròxims anys, fins al 2030. "Fer front a l'emergència climàtica segurament és el repte més gran al qual mai s'ha enfrontat la humanitat", ha insistit.

El document "és ambiciós, però és un compromís de tot el govern", ha assegurat la comissionada. El projecte s'ha concebut amb la participació de més de 100 persones i diverses entitats i associacions locals. Els sis eixos que conformen el Pla són: transició energètica i cicle de l'aigua, canvi en el model de mobilitat, transició alimentària, residu zero, infraestructura verda i biodiversitat i transició cultural.


A més a més cal destacar que Sant Cugat és el municipi amb més plaques d'autoconsum fotovoltaiques (més de 525). És per això, que segons ha explicat Gordó, Sant Cugat vol esdevenir referent i exemple en les polítiques contra el canvi climàtic.

Entre les 63 accions destaquen activar la Zona de Baixes Emissions, incrementar la partida per a la pobresa energètica, augmentar l'activitat agroecològica al municipi, aprovar l'ordenança de gestió i prevenció de residus, implantar el Pla d'Infraestructura verda local i ampliar l'abast de les activitats d'educació ambiental. L'Ajuntament també va posar en marxa la  Taula d’Emergència Climàtica, un òrgan de participació que va permetre a la ciutadania fer propostes sobre els diferents eixos en taules de treball digitals.