El tripartit retreu al Síndic de Greuges falta d'objectivitat i d'actuar «de part»

Malgrat valorar la feina feta, el govern lamenta la idoneïtat d'algunes actuacions d'ofici davant la imparcialitat del càrrec

Ramon Palacio, Síndic de Greuges de Sant Cugat
Ramon Palacio, Síndic de Greuges de Sant Cugat | Ajuntament de Sant Cugat
16 de març del 2021
Actualitzat a les 12:46h

El Síndic de Greuges ha presentat aquest dilluns en ple extraordinari l'informe de gestió durant l'any 2020. Un document exposat per Ramon Palacio que, en certs punts, no ha agradat massa al govern tripartit malgrat valorar positivament, en caràcter general, la feina feta per la sindicatura.

Després de l'exposició, la tinència d'alcaldia de Bon Govern i Transparència, Lourdes Llorente, reconeix que, tal com apunta l'informe, "l'Ajuntament no respon a la ciutadania en temps i forma tant com ens agradaria"; malgrat considerar que en global sí que s'atenen dins dels límits. Per altra banda, apunta que Palacio assenyala la situació excepcional de pandèmia per la caiguda de les actuacions però la cupaire esgrimeix que també podria ser perquè "la ciutadania estava contenta o no estava descontenta" amb l'actuació del govern local". Tot i això, ha volgut criticar que hi ha hagut certes actuacions durant aquest any que "interferien" en l'activitat política, i no administrativa, d'aquest consistori.

En el mateix sentit s'ha pronunciat la tinència de Presidència, Pere Soler. El socialista afirma "no estar content" respecte als expedients que Palacio ha decidit fer d'ofici i titlla l'elecció de "subjectiva" perquè són "coses que vostè creuen que tenen una certa repercussió social". "Expedients sobre opinions d'algunes persones que criden molt a les xarxes i fan molt de soroll, però que no se'n denota un problema específic en aquest sentit", esgrimeix Soler. 

"Tres piulades o tres stories a Instagram no fan mereixedor d'un expedient; i, quan ho fa, al darrere hi ha una denúncia comunicativa i utilitza els mitjans de comunició per esbombar-ho", retreu Soler. "No ens sembla adient l'obertura d'expedients d'ofici pel seu propi compte com ara actuacions derivades de les problemàtiques de les llicències, Anella Verda o tribut metropolità que podien vehicular-se per queixes concretes", conclou.

Per la seva banda, la tinència d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, ha celebrat que les queixes "no només no hagin augmentat en un context de crisi sociosanitària sinó que hagin disminuit". Un indicador, diu, que l'Ajuntament "està fent els coses bé".

No obstant això, també ha volgut manifestar "sorpresa" per algunes de les actuacions d'ofici i declaracions del Síndic. El republicà considera que s'han utiltizat "qualificatius molt durs" al voltant de certs temes, com ara sobre el retard de les llicències "sense conéixer el pla desenvolupat per l'Ajuntament per resoldre aquesta problemàtica". "No ens va semblar una actuació d'ofici sinó de part", afirma mentre apunta a una "manca d'objectivitat".

La resposta de Palacio ha estat escueta i s'ha referit al fet que el Síndic actua "com a persona independent i objectiva en el seu millor criteri per representar i atendre els ciutadans, independentment de l'estructura de govern". Palacio ha volgut apuntar també a la bona relació amb l'Ajuntament durant aquest any i desitja que continuï així de cara al futur.

Per la seva banda, des de l'oposició tant Junts com Cs han aplaudit la tasca feta pel Síndic. Aquests primers, consideren que s'ha fet molt bona feina en la consolidació de la institució des de la proximitat i, inclús, "tossuderia". Els taronges han reclamat la independència econòmica de la sindicatura per assegurar la priorització de les necessitats de la ciutadania a les de l'administració local.