El Sindicat de Llogateres respon a la polèmica: «No okupem per gust, sinó perquè no tenim cap altre remei»

Des del col·lectiu en defensa al dret de l'habitatge s'insisteix en que es va tractar d'un desnonament

Roda de premsa del Sindicat de Llogateres davant del passeig de Sant Magí
Roda de premsa del Sindicat de Llogateres davant del passeig de Sant Magí | Sergi Baixas
15 de març del 2021
Actualitzat a les 22:03h

Polèmica aquest cap de setmana per un episodi de desallotjament que diversos col·lectius de Sant Cugat mantenen de desnonament. Dissabte a primera hora del matí, el Sindicat de Llogateres va avisar d'un llançament per part del cos judicial que va efectuar un "desnonament il·legal" al Passeig de Sant Magí, número 29. Avui, en una roda de premsa al mateix carrer, han volgut esclarir els fets. 

Des del Sindicat, insisteixen que va tractar-se d'un desnonament perquè es va fer fora a un grup de dones joves que havien okupat dos pisos buits que s'estaven "convertint en la casa d'unes persones que només troben en l'okupació la manera de tenir una llar". Cal recordar que l'operatiu policial va començar en saltar les alarmes de l'immoble el mateix dia i la central d'alarmes va alertar els Mossos d'Esquadra. Una vegada enviada una patrulla fins al lloc dels fets i veure una multitud de gent a l'entrada, van enviar fins a quatre furgons de l'ARRO per desallotjar-los i pujar als pisos en qüestió que es van trobar "amb els panys manipulats". 

A preguntes dels periodistes, les activistes no han volgut especificar ni quan aquest grup de dones va entrar-hi a viure ni el nombre d'inquilines. Consideren que no és important i assenyalen directament a l'"arrel del problema": "Com a joves no podem emancipar-nos. Les feines precàries i el preu escandalós de l'habitatge fan que els números no surtin de cap manera. No okupem per gust, sinó perquè no tenim cap altre remei", afirmen.

Tornant a la qüestió de si va tractar-se d'un desnonament o un desallotjament; cal apuntar que els Mossos només tenen la possibilitat d'actuar sense ordre judicial en els casos en què la policia rep la denúncia poc després de l'okupació i considera que enxampa in fraganti els ocupants; com semblaria ser aquest cas en saltar les alarmes. 

Pisos d'un fons voltor

Des del Sindicat de Llogateres apunten que aquests pisos van ser adquirits fa prop de tres anys per un fons voltor d'origen israelià que va "expulsar" als llogaters de casa seva "sense donar-los cap alternativa ni oferir-los dret a compra". Poc després, els pisos van ser rehabilitats i tornats a ser posats a la venda amb preus superiors als 320.000 euros a través de l'empresa Mutual Goals i Amon Properties. Actualment, del bloc només queden cinc pisos buits, dos dels quals van ser els protagonistes d'aquest cap de setmana.

 

L'associació denuncia que aquest fons voltor, "al servei de l'especulació, fa que pugi el preu del metre quadrat a la ciutat; és a dir, ens fa fora de casa i de Sant Cugat per fer més diners". "Des del Sindicat de Llogateres assenyalem aquests propietaris com uns dels responsables de la manca d'accés d'habitatge al municipi; mentre que també denunciem la manca de voluntat política per fer-hi front. Perquè en lloc de legislar i expropiar pisos buits en mans d'especuladors, ens envien els antiavalots per fer-nos fora", apunten.

"Està clar que okupem aquells pisos de qui menys tenen dret a tenir-los: especuladors, fons voltors o grans propietaris. Okupem perquè ja n'hi ha prou que el dret de l'habitatge es tracti com una mercaderia", han llegit en un comunicat. "No ens quedarem de braços plegats i assenyalem els responsables", alerten.

"Violència policial"

Per altra banda, el Sindicat també ha volgut denunciar la "violència desorbitada" durant l'operatiu policial per part de les forces de seguretat. Expliquen que tres persones van haver de rebre atenció mèdica al CAP per diferents lesions, a més de moltes altres d'"agredides". Afirmen que van utilitzar una força "innecessària" i que "no només van actuar amb violència com a estratègia per intimidar-nos i atemorir-nos, sinó que reien i ens feien empentes mentre ens estiraven els cabells i ens retorçaven els braços i canells". 

Asseguren que estan parlant amb les seves advocades per saber quines futures passes emprenen amb els partes mèdics a la mà i valoraran si presentaran denúncia. A més a més, recorden que durant l'actuació 31 persones van ser identificades i encara estan a l'espera de si els arriben notificacions.