La Policia Local multarà les infraccions lleus de les restriccions sanitàries

En el primer any de pandèmia s'han efectuat 885 denuncies per incompliments de les mesures

Vehicle de la Policia Local de Sant Cugat.
Vehicle de la Policia Local de Sant Cugat. | Cedida
15 de març del 2021
Actualitzat el 16 de març a les 9:33h
Les sancions per incomplir les restriccions establertes per la pandèmia del coronavirus les aplicarà la Policia Local de Sant Cugat. Aquesta és la petició q​ue l'Ajuntament ha fet a la Generalitat, actual òrgan competent per sancionar els infractors. S'ha fet, amb unanimitat per part de tots els partits polítics, durant el ple d'aquest dilluns 15 de març. Fins ara, els agents locals denunciaven les persones que infringien la normativa, però era la Generalitat qui imposava les sancions pertinents i en feia els cobraments. Ara, amb una voluntat "d'un canvi de model cap a una policia de proximitat", el govern vol tenir ell les competències i "estudiar cas per cas".

En el darrer any, des de l'inici de la pandèmia, la Policia Local ha practicat 855 denúncies lleus. D'aquestes denúncies 204 es corresponen a situacions de saltar-se confinament sense causa justificada, especialment el nocturn, però també el municipal o comarcal, 126 per no portar mascareta o no fer-ne bon ús, 62 per consum alcohol via pública i 44 per trobades/reunions en major nombre a l'autoritzat.

El regidor de Seguretat Ciutadana, Francesc Carol, argumenta la decisió pel fet que "l'assumpció de competències sancionadores en matèria d'infraccions lleus a favor de l'Ajuntament és un element més de millora del servei a la ciutadania en el marc d'un model de servei de proximitat".

Per la seva banda el nou inspector en cap de la Policia Local, Joaquim Martín, ha explicat que amb la nova metodologia, que ja han demanat també ajuntaments com el de Lloret de Mar o Manresa, permet als agents valorar en cada cas la infracció comesa i treballar "acostar-nos a les problemàtiques concretes de la ciutat", ha apuntat.

Què es considera infracció lleu?

- Incompliment de l'obligació de l'ús de la mascareta.
- Incompliment de l'horari d'obertura i tancament d'establiments i activitats.
- Incompliment de la distància física interpersonal de seguretat en llocs públics o privats,
oberts o tancats.
- Incompliment d'una ordre general de confinament.
- Incompliment de les limitacions de concentració de persones en reunions i o trobades
tant en l'àmbit privat com el públic.

Així doncs serà l'Ajuntament qui denunciï i tramiti les sancions i també qui es beneficiï de la seva recaptació. L'alcaldessa, Mireia Ingla, assegura que "és molt positiu que la Policia Local assumeixi més competències i responsabilitats per millorar els serveis a la ciutadania i aprofundir en un model de més proximitat amb els veïns i veïnes del municipi".

Segons Martín, "la nova estructura de comandament permet assumir aquestes responsabilitats amb garanties d'execució i que la Policia Local està capacitada per iniciar els procediments administratius sancionadors".

El Decret Llei 30/2020 preveu que l'exercici de la potestat sancionadora correspon als òrgans competents de l'Administració de la Generalitat. No obstant això, l'esmentat Decret estableix que la Generalitat pot delegar la competència sancionadora per la comissió d'infraccions lleus en els ajuntaments que així ho sol·licitin. I això és el que aprovarà el ple municipal el pròxim dilluns 15 de març.