Patrimoni

Mig milió d'euros per restaurar la muralla i la torre hexagonal del Monestir

El projecte contempla l'adequació de les torres i dels trams de la muralla de llevant

per Sergi Baixas, 12 de març de 2021 a les 11:06 |
La torre hexagonal de la muralla de llevant del Monestir de Sant Cugat | Diputació de Barcelona
La Diputació de Barcelona finançarà la restauració de la muralla i les tres torres de llevant del Monestir de Sant Cugat a fi de preservar i millorar els seus valors essencials i el seu ús, tant en la utilització funcional com pel que fa a oferir als visitants una recuperació estètica i històrica. Aquest matí, la vicepresidenta primera de la Diba, Carmela Fortuny, ha lliurat el projecte bàsic i executiu a l'alcaldessa Mireia Ingla. El projecte, elaborat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local a instàncies de l'Ajuntament, està pressupostat amb 450.000 euros que anirà completament a càrrec de la Diputació i s'executarà al llarg del proper any. 

Una intervenció que s'emmarca en les actuacions per a la recuperació i posada en valor del conjunt monumental del Monestir. En aquest sentit, Ingla ha reivindicat "el símbol per excel·lència del municipi" sent l'element patrimonial "amb més valor de la ciutat i ens connecta amb el nostre passat medieval". "Preservar aquesta joia és el nostre deure i aquest és l’objectiu de l’actuació que presentem avui de la mà de la Diputació de Barcelona. La restauració de la muralla de llevant permetrà donar a conèixer a la ciutadania nous aspectes d’aquest immens pou d’història", ha afirmat la republicana.


El tram de muralla que es proposa restaurar, d’uns 65 metres d’extensió, se situa a llevant del recinte i  formava part de la muralla primigènia del Monestir, amb origen al segle XIV . És un dels elements que mostra el poder que ostentava en la seva època el recinte monacal. José Luís Sanz, cap del Servei del Patrimoni Local de la Diputació, assenyala que aquesta part del monument que sempre havia quedat "una mica relegada", ara quedarà redefinida consolidant l'entorn i context del Monestir.
 

La vicepresidenta de la Diputació de Barcelona, Carmela Fortuny, fent entrega del projecte a l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla Foto: Ajuntament de Sant Cugat


El projecte planteja estudiar, valorar i planificar la restauració de la muralla, amb l’objectiu final de protegir-la, posar-la en valor i adequar-la a l’accés del públic. Entre les actuacions principals destaquen habilitar la torre hexagonal com a mirador, per poder accedir-hi en el marc de les visites guiades, així com consolidar les dues bestorres i recuperar, a la part interior del recinte, la cota de circulació original d’aquestes.

Ja l'any 2017, atès l'estat de conservació de la muralla, l'espai va ser objecte d'uns treballs d'urgència amb la voluntat de consolidar els elements que presentaven inestabilitat o risc de despreniment per evitar la pèrdua del monument, a l'espera de les obres de restauració. Un any més tard també es van realitzar unes tasques de recerca per documentar-lo arqueològicament i recaptar més coneixement. 


El Monestir de Sant Cugat, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional, és un dels majors exponents de l’art medieval de Catalunya que, junt amb una situació privilegiada, al bell mig del nucli urbà, el seu valor històric i l’ús com a equipament cultural i eclesiàstic, el converteixen en l’element patrimonial més important de la ciutat.

 

Participació