Menys alumnes per classe i voluntat de generar confiança; així afronta Sant Cugat el període de preinscripcions

Les preinscripcions comencen dilluns i seran 100% en línia

La regidora d'Educació de Sant Cugat, Pilar Gornia, durant la roda de premsa de preinscripcions.
La regidora d'Educació de Sant Cugat, Pilar Gornia, durant la roda de premsa de preinscripcions. | Anna Mira
10 de març del 2021
Actualitzat a les 17:39h
Generar confiança a les famílies. Aquesta és la màxima amb la qual l'Ajuntament de Sant Cugat treballa per període de preinscripcions pel curs 2021-22 que arrenquen el pròxim dilluns 15 de març. En una roda de premsa, la regidora d'Educació, Pilar Gorina, ha expressat que enguany l'Ajuntament ha volgut crear el lema "A Sant Cugat fem una gran escola" per donar més importància "a la qualitat" dels projectes educatius que tenen tots els centres educatius locals. "Cada centre té la seva singularitat, però tots tenen una qualitat equivalent", ha afegit.


Entre les principals novetats d'enguany és que les preinscripcions passen a ser 100% en línia. És per això, que s’ha reforçat el servei d’informació de l’Oficina Municipal d’Escolarització (OME) i també s’ha ofert una sessió informativa per ajudar les famílies a resoldre dubtes sobre el procés de preinscripció. 


Ràtios de 25 a 23 alumnes 

Una de les novetats per al curs vinent és la reducció de ràtios a P3 (de 25 a 23 alumnes per classe) amb l’objectiu d’aprofitar la baixada de natalitat per fer unes aules amb menys infants i millorar-ne la qualitat de l’atenció. En concret, hi ha hagut al voltant de 100 naixements menys que l'any anterior. No obstant això, queda compensat perquè han arribat a la ciutat 170 infants que s'han incorporat durant el curs. En aquest sentit Gornia ha expressat que "l’equitat és clau i la qualitat és un repte". 

També es reduirà una línia de P3 a l’escola La Mirada. Aquests canvis són fruit del nou Pla per a l’Escolarització equilibrada que l’Ajuntament està començant a posar en marxa en el marc del Pacte contra la Segregació escolar a Catalunya aprovat l’any 2019 i impulsat pel Síndic de Greuges de Catalunya i el Departament d’Educació. "La voluntat és marcar el topall de 23 alumnes per grup i que els grups vagin creixent de manera equitativa a tota la ciutat". 

Cal tenir en compte que la previsió és que 976 infants santcugatencs comencin P3 el curs vinent, una xifra que s’ha reduït respecte de les mateixes previsions del curs passat (1.047 infants). A més, també es busca que l’oferta i la demanda s’acostin per no tenir centres molt plens i altres menys plens. La voluntat és que hi hagi una escolarització equilibrada. L'oferta places escolars a Sant Cugat, tot i que encara són dades provisionals que poden canviar, la previsió és que al curs vinent s’ofereixin 966 places a educació infantil de 2n cicle (P3) i 1.140 a l’educació secundària obligatòria (ESO).

Pel que fa al Decret contra la Segregació s'aplicarà amb la matrícula viva del pròxim curs però no amb les preinscripcions. Gorina també ha puntualitzat que enguany s'aplicarà la mateixa puntuació que l'any anterior, tot i que ha avançat que el govern local no descarta modificar les zones de cara l'any vinent. També es plantegen revisar els instituts que estan adscrits a cada escola de primària. 

Seguretat davant la pandèmia

A diferència del curs anterior, quan les escoles van tancar i les preinscripcions van quedar estroncades per l'inici de la pandèmia, enguany Gorina ha fet una valoració positiva de mantenir-les obertes. "És un encert que els centres educatius estiguin oberts". "Hem demostrat que es pot conviure amb la pandèmia i els centres oberts", ha afegit Gorina qui ha expressat que tenen la sensació que hi ha tranquil·litat i satisfacció. 

En aquest sentit, també ha manifestat que la ciutadania i les famílies estan segures i que el personal dels centres educatius de Sant Cugat ja han rebut les primeres dosis de la vacuna contra la Covid-19. L'Ajuntament ha fet arribar de nou el llibret explicatiu amb l'oferta dels centres educatius amb els canvis que hi ha hagut enguany en cada un dels centres. 

Dates de les preinscripcions

La previsió del calendari de preinscripció per al curs escolar 2021-2022 és el següent:
- Segon cicle d’educació infantil i primària: del 15 al 24 de març
- Educació secundària obligatòria: del 17 al 24 de març
- Batxillerat i Cicles de Grau Mitjà de formació professional i d’arts plàstiques i disseny: de l'11 al 17 de maig
- Cicles de Grau Superior de formació professional i d’arts plàstiques i disseny: del 25 al 31 de maig.

El procediment es durà de forma telemàtica, però amb el suport necessari per a aquelles famílies participants en el procés que no disposin dels mitjans. Tota la informació es pot consultar aquí. Aquelles famílies que puguin tenir problemes per fer la preinscripció en línia també podran accedir al Servei d’Acompanyament Digital que ofereix l’Ajuntament (cal demanar cita prèvia al telèfon 689 20 40 73).