La Biennal d'Art Contemporani Català deixa Sant Cugat en segon pla i s'estrena a Barcelona

Enguany es tracta d'una edició especial i de reconeixement als prop de 600 artistes que hi han participat durant els darrers 40 anys d'exposicions

NacióSantCugat
10 de març del 2021
Actualitzat a les 20:04h
La XXII edició de la Biennal d'Art Contemporani Català, ajornada des de l'any passat per la crisi sanitària, s'estrena aquest dijous de forma presencial i telemàtica a l'Espai Isern Dalmau-Fundació Lluís Coromina de Barcelona després de més de 40 anys a Sant Cugat. Malgrat tot, la ciutat vallesana acollirà una segona mostra amb altres artistes significatius dels darrers anys a partir del mes de juny.

Enguany, sota el leitmotiv "En temps de pandèmia la força de l'art", la Biennal presenta una edició especial i de reconeixement als prop de 600 artistes que hi han participat fins ara. L'exposició inclou obra d'Ignasi Aballí, Tom Carr, Lúa Coderch, Xavier Escribà, Lourdes Fisa o Perejaume. Una mostra sota la curadoria de Josep Canals i la supervisió del crític d'art Ricard Planas que s'"està replantejant" de cara a les futures edicions. 

De cara a l'estiu, a Sant Cugat s'hi veurà  una obra de Carmen Anzano, Martín Carral, Pep Codó, Neus Colet, Carles Delclaux i Maria Fabre. Així mateix, també s’ha fet una selecció dels escrits dels diferents jurats que hi han participat i que també trobarem en l’espai expositiu. En el jurat de la biennal hi ha participat crítics i historiadors com Arnau Puig, Daniel Giralt-Miracle, Pilar Parcerisas, Albert Mercadé, Conxita Oliver, entre altres.

La Biennal també ha fet un encàrrec videogràfic a l’artista Joan Fontcuberta, que mostrarà mitjançant dues pantalles gegants que reflecteix els 591 autors que hi han participat. És una obra d'homenatge però també "de reciclatge crític", en paraules de Fontcuberta. La peça converteix la història mateixa de la Biennal en un material de treball passat pel sedàs del motor de cerca de Google. El resultat és el rastre (parcial) que queda a Internet dels artistes participants a partir de la primera pàgina de resultats que s'obté de cada un.

40 anys de Biennal a Sant Cugat 

Després de 40 anys, l'any 2019 Ajuntament de Sant Cugat va decidir suprimir la Biennal i treballar amb una mostra amb l'art dels jove com a protagonista. El Consistori va considerar que calia tancar una etapa i treballar amb l'objectiu de "treballar aquest nou projecte de la mà de la Generalitat i altres administracions".