1 de 10
Electricitat

Endesa va detectar 172 connexions irregulars a Sant Cugat el 2020

La companyia atribueix aquest creixement a la digitalització de la xarxa elèctrica i a la introducció de la intel·ligència artificial

Connexió irregular a la xarxa elèctrica | Endesa
per Anna Mira, 11 de març de 2021 a les 09:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de març de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Endesa va detectar 172 connexions irregulars a la xarxa elèctrica a Sant Cugat l'any 2020, el que suposa un frau de més de dos milions de kilowatts. La companyia encara no disposa de les dades de l'any 2019 i ho atribueix a un canvi en el sistema. Però els anys anteriors el frau detectat va ser de 184 connexions l'any 2018, 140 l'any 2017 i 228 l'any 2016, superant els 4 milions de Kilowatts. 

En declaracions a NacióSantCugat, la companyia insisteix en el fet que "s'han incrementat els casos arran de la instal·lació de sistemes d'intel·ligència artificial". Tot i això, apunten que Sant Cugat potser no és una ciutat representativa, ja que les dades del 2020 són inferiors a les del 2018. Segons Endesa aquest fet es dona perquè s'hi han fet menys inspeccions o perquè ha disminuït el frau.


La introducció de la intel·ligència artificial (IA) per al tractament de dades de consum a Endesa ha estat determinant per aquest creixement en la detecció de connexions irregulars. En només tres anys (2018-2020), la companyia ha detectat frau elèctric en una de cada dues inspeccions realitzades a tot l'Estat, una xifra que duplica els registres de l'any 2017, que és quan va començar a aplicar tècniques de machine learning (aprenentatge automàtic) i deep learning (aprenentatge profund) per a detectar pèrdues d'energia no tècniques.

La digitalització de la xarxa, el desplegament de sensors i la implantació dels comptadors intel·ligents fa que Endesa obtingui cada vegada més informació del funcionament dels equips de mesura i de la xarxa de mitjana i baixa tensió. D'aquesta manera, i mitjançant l'anàlisi de les dades, poden arribar a detectar desviacions i comportaments anòmals que ajuden a orientar les inspeccions de manera més eficient, així com a augmentar el percentatge de frau detectat.


17.600 connexions elèctriques irregulars a la demarcació de Barcelona

Durant el 2020 Endesa va detectar a la demarcació de Barcelona més de 17.600 casos de connexions irregulars, la qual cosa suposa un increment del 76% respecte fa 5 anys. I és que, al 2015, la xifra d'expedients oberts no arribava a 10.000. El motiu d'aquest increment es deu, en part, a l'èxit en la utilització de noves tecnologies i d'eines d'anàlisi massiu de dades, així com a la multiplicació, en els últims anys, dels mitjans per combatre el frau.


Al llarg de l'any passat l'energia defraudada a les comarques de Barcelona amb aquesta pràctica va arribar pràcticament als 248 milions de kilowatts hora any, l'equivalent al consum mensual de més de 918.000 llars. 

 

Participació