Sant Cugat declara Felip VI persona non grata amb l'abstenció d'ERC

Els tres partits independentistes han aprovat també una moció de suport a Pablo Hasél

Felip VI durant el discurs de Nadal.
Felip VI durant el discurs de Nadal. | Casa Real
15 de març del 2021
Actualitzat el 16 de març a les 12:21h
L'actual rei Felip VI és des d'aquest dilluns persona non grata a Sant Cugat. Així ho han declarat els grups independentistes de Junts i la CUP que han aprovat la moció conjunta presentada a petició del Consell Local per la República. Però ERC s'ha abstingut en el primer acord perquè segons ha expressat la regidora, Gemma Aristoy, "no podem declarar persona non grata a cap persona a títol individual. Sí que haguéssim estat d'acord si la moció fos declarar la monarquia institució non grata, hi ha motius suficients per fer-ho de forma col·lectiva, no individualitzant en l'actual rei. No volem al Rei, ni l'Alfonso XIII, ni en Juan Carlos ni el Felipe". No obstant això, a municipis com Argentona o Martorell han estat els republicans qui han presentat, aquest mateix any, el text per declarar l'actual Rei persona non grata.

Amb tot, ERC s'ha sumat a l'aprovació del segon acord de la moció per declarar Sant Cugat "municipi antimonàrquic i, en conseqüència, ciutat plenament democràtica i republicana". Els dos punts de la moció han rebut els vots en contra del PSC -al govern- i Cs -a l'oposició-.

En aquest sentit, la regidora socialista, Pilar Gornia, ha argumentat el seu vot en contra perquè des del partit consideren que "aquest tipus de mocions no ajuden a resoldre els problemes reals i només omplen de satisfacció dels proponents". I ha afegit que no comparteixen declarar que els estats que s'organitzen amb monarquies parlamentàries no són plenament democràtics.

Núria Fernández, regidora de Junts ha expressat que el 3 d'octubre del 2017 "finalment Felip VI es va treure la careta i va donar suport a les porres en lloc de les urnes". "Felip VI va trencar amb el fràgil fil amb les institucions", ha afegit La CUP ha matisat que el contingut de la moció els sembla bé i el comparteixen, però que des del seu punt de vista "rebutgem la monarquia des d'una visió permanent perquè és un insult a la intel·ligència".

Per la seva banda, el líder de Cs Aldo Ciprián, ha expressat que els partits independentistes animen contínuament "el colpisme" i ha aprofitat per convidar Felip VI a visitar Sant Cugat.

Moció per la llibertat de Pablo Hasél i per l'amnistia 

La mateixa dinàmica s'ha repetit amb la moció de suport al raper Pablo Hasél. El PSC i Cs han votat en contra de la moció proposada per l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) presentada per Junts. Els tres partits independentistes s'han sumat al text que condemna l'empresonament del raper i demana la seva posada en llibertat de manera immediata. Junts, ERC i la CUP han fet palesa la necessitat de despenalitzar delictes en contra de la llibertat d'expressió.

Carmela Fortuny, portaveu de Junts ha expressat que "estem parlant de defensar la llibertat d'expressió". Des d'ERC, la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha recordat que "es tanquen cançons, però s'obren discursos feixistes". "Cap contenidor val un ull", ha afegit. Per la seva banda, Marco Simarro de la CUP, ha expressat que "la regressió en drets és un fet a l'estat espanyol i n'hi ha molts que no estan garantits".

Sergio Bláquez de Cs ha expressat que "la moció està carregada de falsedats i és pura propaganda". Per la seva banda, el regidor socialista, José Gallardo, ha preferit no entrar en el debat. "No cal entrar en el joc d'uns i altres, hem de superar el conflicte permanent", ha insistit.