El jutge tomba el tercer grau de Romeva i de la resta dels presos polítics i els obliga a reingressar a Lledoners

La decisió arriba després del recurs presentat per la Fiscalia i tanca una etapa que va permetre als dirigents independentistes participar en la campanya

Els presos a la sortida de Lledoners sostenint la pancarta a favor de l'amnistia.
Els presos a la sortida de Lledoners sostenint la pancarta a favor de l'amnistia. | Josep M. Montaner
NacióDigital
09 de març del 2021
Actualitzat a les 16:52h
Menys d'un mes i mig. Aquest és el període que han pogut gaudir els presos polítics del tercer grau concedit a les portes de la campanya electoral. El jutge de vigilància penitenciària ha atès aquest dimarts el recurs presentat per la Fiscalia i ha ordenat el reingrés a la presó de Lledoners d'Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Josep Rull, Jordi Turull i Joaquim Forn. Inicialment, el magistrat no va suspendre cautelarment la semillibertat, com demanava el ministeri públic, però ara, analitzant el fons de la qüestió sí que l’ha anul·lat. El tercer grau els permetia haver d'anar a Lledoners només per dormir entre setmana, però ara no en podran sortir. El santcugatenc Romeva ha afirmat: "El forat que l'Estat cava a la democràcia és cada dia més profund i irreparable".

La Fiscalia es va fer esperar per presentar el recurs que ha servit ara al jutjat per tombar el tercer grau. Contra tot pronòstic, va deixar passar la campanya electoral i les eleccions abans de presentar les al·legacions. Com va fer a l'estiu, quan la Generalitat els va concedir el règim de semillibertat per primera vegada, el ministeri fiscal s'hi va oposar argumentant que no és procedent i és prematur perquè els líders independentistes no s'han penedit dels delictes pels quals han estat condemnats i encara els falta bona part de la pena per complir. Així, el fiscal demanava al jutjat de vigilància penitenciària que deixés en suspens el tercer grau i enviés de nou els presos a la presó. La darrera vegada el jutge va ser extremadament diligent i el mateix dia en va ordenar el reingrés, mentre que aquesta vegada s'ha esperat uns dies.

El 14 de gener Lledoners, Puig de les Basses i Wad-Ras van proposar un nou tercer grau els presos. Van argumentar, entre d'altres qüestions, que havien passat sis mesos des de l'última modificació, i que en aquest temps l'evolució dels interns havia estat positiva i tots ells estaven a punt de complir una quarta part de la pena imposada del Suprem. Dues setmanes després, la Generalitat va ratificar la proposta de les presons i va concedir el tercer grau als líders de l'1-O, just el primer dia de campanya. Aquella mateixa tarda, alguns d'ells ja van participar en actes amb els seus respectius partits. Tots sabien, això sí, que el tercer grau seria efímer, a l'espera d'un recurs de la Fiscalia que finalment s'ha fet esperar més del que semblava en un principi.

Els presos ja han complert una quarta part de la condemna i això vol dir que poden accedir a permisos penitenciaris, si finalment el jutge els tomba el tercer grau. En tenen 36 l'any i la Fiscalia hi té poc a dir. El jutjat sempre els ha acceptat. Més enllà dels permisos ordinaris, la victòria solvent de l'independentisme a les eleccions redobla l'aposta per l'amnistia, amb 74 diputats favorables i els 8 dels comuns, que no hi estan del tot en contra. El PSOE, de moment, no en vol sentir a parlar i es decanta més per l'opció dels indults (ajornada per motius electoralistes, com denunciava Jéssica Albiach, d'En Comú Podem, en campanya) o la reforma de la sedició, sense calendaris.