«El tractament durant la detenció va ser molt dur: van patir cops i burles per part dels agents»

Parlem amb Eduardo Cáliz, advocat d'Alerta Solidària, que representarà la defensa dels tres joves santcugatencs detinguts durant les protestes a Barcelona proHasél

Una detenció a Terrassa durant les protestes a la capital vallesana contra l'empresonament de Pablo Hasél
Una detenció a Terrassa durant les protestes a la capital vallesana contra l'empresonament de Pablo Hasél | Sergi Baixas
02 de març del 2021
Actualitzat a les 14:04h

El passat 20 de febrer, durant les protestes a Barcelona per l’empresonament del raper lleidatà Pablo Hasél, els Mossos d’Esquadra van detenir tres joves santcugatencs d’entre 20 i 21 anys. Ara, en llibertat provisional a l'espera de judici, se'ls atribueix un presumpte delicte de desordre públic.

A NacióSantCugat parlem amb Eduardo Cáliz, l’advocat de l’organització antirepressiva de l’esquerra independentista Alerta Solidària que representarà la seva defensa, sobre el moment de detenció, el seu tractament a la comissaria de les Corts on van haver de passar més de 48 hores i quina serà la línia de defensa que seguiran.

- Fa dos setmanes es coneixia que tres dels detinguts durant les protestes a Barcelona eren veïns de Sant Cugat. Des d’Alerta Solidària, com us vau posar en contacte amb ells?

- La mateixa nit van contactar amb nosaltres familiars i companys dels detinguts i els portarem la defensa. De fets concrets, no en podem parlar encara a l'espera del judici. Els tres es van acollir al dret de no declarar. 

- Què estaven fent quan van ser detinguts?

- Els van detenir tots junts mentre tornaven cap a casa i van ser traslladats a la comissaria de les Corts on van passar-hi dos dies. 

- Com va ser el tracte que van rebre durant la detenció?

- El tractament durant el moment de la detenció va ser molt dur. Un d’ells va patir cops i va sortir amb un trau a la cella havent d’anar a l’hospital. Més endavant, en el moment del trasllat també han explicat que van patir burles per part dels agents, que només els van donar un got d’aigua durant tota la nit i que algú es va oblidar de donar-los l’esmorzar. Un cúmul de fets que fan que no fossin tractats amb tota la dignitat necessària.

Pel que fa al noi del trau, s'està valorant la possibilitat de presentar denúncia, cosa que implicaria començar un nou procediment judicial i seria tot més enrevessat, però ho considerem important. En tot cas, encara ho estem analitzant. 

- De quins càrrecs se’ls acusa?

- Se'ls acusa de llençar ampolles contra els furgons de la Brimo, el que constaria com a delicte de desordres públics.

- Com enfocaran la defensa i que defensareu?

- Nosaltres el què diem és que ells en cap moment van llençar cap tipus d'ampolla i que, en qualsevol cas, a més de la declaració dels Mossos que és absolutament genèrica i sense donar cap mena de detalls, hauran d'acreditar la veracitat d'aquesta informació mitjançant algun tipus de diligència d'investigació a través d'imatges, vídeos, testimonis... Alguna cosa que ens faci veure que aquesta suposada observació d'aquestes persones en un moment d'alta conflictivitat, de tensió i de gent amb mascaretes, sigui certa. Per a nosaltres no té cap credibilitat aquesta declaració.

- Quan hauran de tornar al jutjat?

- El jutjat els va posar l’ordre de comparèixer cada set dies. Nosaltres demanarem que aquesta ordre es retiri perquè tots ells estudien, treballen i tenen obligacions i haver d’anar fins al tribunal cada setmana destorba la seva rutina diària. Són persones completament arrelades a Sant Cugat i no existeix cap risc de fuga. Per tant, considerem que es tracta d’una mesura cautelar completament innecessària.