«Ressons», el nou cicle de música clàssica que es farà al Monestir de Sant Cugat

Quatre concerts que aposten per un estil poc explorat que inclou la música del renaixement, el barroc i el cant coral

La tinenta d'alcaldia, Esther Madrona, a la presentació del cicle Ressons.
La tinenta d'alcaldia, Esther Madrona, a la presentació del cicle Ressons. | Cristina Gómez
Cristina Gómez
26 de febrer del 2021
La música clàssica retorna a Sant Cugat el pròxim 3 de març, en el primer de quatre concerts que es faran dins l’església del Monestir. Formen part del nou cicle Ressons del programa Viu la Clàssica, organitzat pel Servei de Cultura de l’Ajuntament. De març a juny, el temple acollirà els concerts de música antiga de quatre formacions professionals, des del període del renaixement al barroc, així com el cant coral. 

En una roda de premsa aquest divendres 26 de febrer, la tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha volgut recalcar la importància de l’espai històric, que per primera vegada rep un cicle estable que permetrà aconseguir “un vincle entre cultura i patrimoni”. Així mateix, ha afegit que “trenquem fronteres i sortim dels llocs on tradicionalment es fa música, i apostem per l’església”. 

La sonoritat característica del Monestir ha donat nom a aquest cicle, que arrisca per un "estil musical que encara no hem sabut explicar prou” i que “obre les perspectives a entendre que la cultura pot ser una molt bona font per la dinamització de la ciutat”, ha afegit Madrona. 

Quatre concerts entre les estacions d’hivern i primavera

Ressons inclou quatre concerts amb una programació paritària. El primer, La cambra de les meravelles d’Athanasius Kircher, tindrà lloc el 3 de març coincidint amb la diada de Sant Medir. Una formació de nou músics en escena i un repertori de stylus phantasticus, que permetran gaudir de l’estil propi del barroc.

El 19 de març serà el torn de Bosques umbrosos, un concert del quintet Pretérito imperfecto dedicat a la interpretació històrica del repertori preclàssic de la península ibèrica. 
 

Programació del cicle Ressons. Foto: Cristina Gómez

 

El tercer concert, programat pel 16 d’abril, Música eclesiàstica de l’Ars Nova al Barroc, recuperarà obres religioses de diferents compositors catalans del segle XIV amb instruments antics i orgue positiu. El cicle finalitzarà el 4 de juny amb Les veus de l’ànima, del Cor Aglepta de Sant Cugat, format per 18 veus femenines que combinaran música sacra i d’arrel tradicional i popular. 

Tots els concerts, d’una hora de durada, s’iniciaran a les 21 h i tindran un preu de 10 euros, excepte el primer, que serà gratuït, però caldrà reservar-ne la plaça. Les entrades es poden comprar a través de la pàgina web.